Σοβιετικές ρυθμίσεις στις προμήθειες Νοσοκομείων

 

Στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι θα συγκεντρωθεί όλη η διαφθορά που επικρατεί στον τομέα των προμηθειών των νοσοκομείων με το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, προβλέπει τη συγκρότηση κεντρικής εννεαμελούς Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, η οποία θα συγκροτείται από στελέχη που θα ορίζουν οι υπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης, ενώ τον πρόεδρό της θα ορίζει επίσης ο υπουργός Υγείας.

Η Επιτροπή θα συλλέγει μία φορά κάθε χρόνο τις προτάσεις όλων των νοσοκομείων της χώρας και θα διενεργεί τους διαγωνισμούς για τα ιατροτεχνολογικά υλικά, αλλά όχι για τα φάρμακα, το καθεστώς για τα οποία δεν αλλάζει. Η Επιτροπή, η οποία θα συνεπικουρείται από 54 ειδικούς επιστήμονες και από τον ΙΦΕΤ, τη ΔΕΠΑΝΟΜ και το Εθνικό Κέντρο Βιοϊατρικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ), θα έχει το δικαίωμα να εξουσιοδοτεί τα νοσοκομεία, προκειμένου να διενεργούν αυτά ορισμένους διαγωνισμούς, αλλά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

¶λλη μία καινοτομία που εισάγει το νομοσχέδιο είναι ότι οι προμηθευτές των νοσοκομείων θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν στοκ και να τροφοδοτούν απρόσκοπτα τα νοσοκομεία με υλικά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι προμήθειες θα αποπληρώνονται εκ των προτέρων από τις εμπορικές τράπεζες, στοιχείο που περιείχε και η αντίστοιχη ρύθμιση του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, ο τομέας των προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων εμφανίζει “μαύρη τρύπα” της τάξης του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ μόνο για το 2005 πραγματοποιήθηκαν προμήθειες ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ο Δημ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για “την πρώτη μεταρρύθμισή μας στον κορμό του ΕΣΥ, μία πολύ σημαντική και βαθιά τομή στο σύστημα”, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ το χρόνο, και ανέφερε ότι ο νέος τρόπος προμηθειών θα εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2008 και θα αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα ύστερα από 24 μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.144 προμηθευτές εμπλέκονται στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων, ενώ 289 φορείς του ΕΣΥ πραγματοποιούν περίπου 9.000 διαγωνισμούς τον χρόνο, εκ των οποίων οι 500 διεξάγονται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΠΑΣΟΚ: Σοβιετικές ρυθμίσεις

Απαντώντας στις δηλώσεις του Δημ. Αβραμόπουλου για το νέο σύστημα προμηθειών, ο τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι “η σπατάλη και η διαφθορά που χαρακτηρίζουν την πολιτική τους και η διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων σε 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε 24 μήνες δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτικές, αδιαφανείς και σοβιετικού τύπου διατάξεις νόμων. Χρειάζεται ένα διαφανές, πλήρως αποκεντρωμένο και σωστά ελεγχόμενο νέο σύστημα προμηθειών”.

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ