Σουδάν: Τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία – Χωρίς γιατρούς, φάρμακα και γεμάτα νεκροτομεία

Η φρίκη του πολέμου στο Σουδάν συνεχίζεται για 10η μέρα. Η κεντρικοί δρόμοι στο Χαρτούμ «πλημμύρισαν» από ερείπια που άφησαν πίσω τους οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι ένοπλες συγκρούσεις, ενώ ταυτόχρονα, εξουθενωμένοι κάτοικοι κάνουν ουρές για λίγο ψωμί σε γειτονιές οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ερήμωσαν.

Οι σφοδρές μάχες που έχουν στοιχήσει τη ζωή σε πάνω από 420 άτομα έως τώρα, προκάλεσαν μια μαζική έξοδο των πολιτών και μεταμόρφωσαν το Χαρτούμ – μια πολυσύχναστη πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων -σε πόλη φάντασμα.

Την ίδια ώρα, καταγράφονται επίσης έντονες ελλείψεις σε τρόφιμα, ηλεκτρισμό και νερό, ενώ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι προσπαθούν να οργανωθούν για να βρουν φάρμακα για πρόσωπα της οικογένειάς τους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

Σκηνές Χάους στο Σουδάν – «Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα»

Συνολικά, σύμφωνα με το σωματείο ιατρών, 13 νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν και 19 αναγκάστηκαν να κλείσουν, ελλείψει υλικού ή επειδή επιτάχθηκαν από τους πολεμιστές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταμέτρησε χθες, Κυριακή, «οκτώ νεκρούς και δύο τραυματίες» ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό.

Για τον γιατρό Ατίγια Αμπντάλα, γενικό γραμματέα του ιατρικού σωματείου, οι σκηνές φρίκης δεν είναι πια κάτι το σπάνιο στο Σουδάν, εν μέσω του χάους που επικρατεί: «πτώματα σε αποσύνθεση παραμένουν στα δωμάτια νοσοκομείων» επειδή δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν κάπου αλλού.

«Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, πτώματα βρίσκονται σκόρπια στους δρόμους, ακόμη και τα νοσοκομεία στα οποία διακομίζονται οι τραυματίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγκαστούν να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα», λέει, εξαντλημένος.