«Σώζει» η κατάλληλη διατροφή

Με την κατάλληλη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να προληφθεί σήμερα ο συχνότερος καρκίνος του άνδρα, αυτός του προστάτη, ενώ οι προληπτικές εξετάσεις (εξέταση αίματος για το PSA και δακτυλική ψηλάφηση από τον ουρολόγο) εξασφαλίζουν την πρώιμη διάγνωσή του. Καλό είναι να αποφεύγονται τα ζωικά λίπη, ενώ βοηθούν η μεσογειακή διατροφή και η σωματική άσκηση, καθώς η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη είναι σχεδόν 100% ιάσιμος. Η ρομποτική χειρουργική βοήθησε να γίνεται αυτή η δύσκολη επέμβαση με ασφάλεια και ελάχιστα τραυματικά, ελαχιστοποιώντας τις μεταγγίσεις αίματος και χωρίς τον κίνδυνο της ακράτειας των ούρων ή της στυτικής ανικανότητας, που είναι από τα βασικά μειονεκτήματα του ανοιχτού χειρουργείου. Επίσης και ένα πλήθος παθήσεων του νεφρού μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας ελάχιστα επεμβατικά, όπως π.χ. όγκος του νεφρού (μικρός με σκοπό την ογκεκτομή και τη διατήρηση του υπόλοιπου υγιούς νεφρού ή μεγάλος όγκος με σκοπό τη ριζική αφαίρεσή του), κύστεις νεφρού, στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, συγγενής υδρονέφρωση, καλοήθεις παθήσεις του νεφρού που απαιτούν νεφρεκτομή, νεφρόπτωση ή κινητός νεφρός κ.τ.λ.

Τα παραπάνω επισήμανε ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Βασίλης Πουλάκης, διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής του Παν/μίου Φρανκφούρτης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Υγείας για το κοινό με θέμα ΠΡΟΛΗΨΗ-ΥΓΕΙΑ 2008 που διοργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.