Σπεύδε… βραδέως

Τέσσερα θέματα, «που χρήζουν αντιμετώπισης μέσα στον Ιανουάριο», αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής την προσεχή Πέμπτη, ώστε να «ληφθούν οι άμεσες αποφάσεις» για το μοριακό έλεγχο του αίματος. Πρόκειται για μια υπόθεση που έπρεπε να είχε λήξει πριν ενάμισι χρόνο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργού Υγείας το Μάρτη του 2006. Το θέμα των εφημεριών, σε σχέση με την κοινοτική Οδηγία που οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργώντας το σταθερό ημερήσιο ωράριο. Τις προσλήψεις που – αφού παραδέχεται ότι «δυστυχώς υπάρχουν πολλές» – αυτή τη φορά αναφέρεται στον «πίνακα 499 θέσεων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) Νοσηλευτικής από τον κυλιόμενο πίνακα επιλαχόντων» και στην ολοκλήρωση της «διαδικασίας πρόσληψης 81 νοσηλευτών (ΤΕ Μαιευτικής) και 772 θέσεων Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) Νοσηλευτικής».

Παραδόξως, δεν υπάρχει αναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργού στο τέλος του 2007 ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Οχι πως θα έδινε λύσεις με βάση τις ανάγκες της πρόληψης και των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, αλλά σίγουρα η έλλειψη αναφοράς στην ΠΦΥ προφανώς σημαίνει, τουλάχιστον, αναβολή για μετά το Γενάρη.

Ετσι λοιπόν, θα παραμείνουν κενές οι 25.000 θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, οι γιατροί θα βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα, οι ασθενείς θα στριμώχνονται στη μακροχρόνια αναμονή, τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώνουν άγρια χαράτσια και η κυβέρνηση θα υπερηφανεύεται: «Δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ».