«Σπρίντερ» του ιού τα παιδιά

Χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας είναι ένα στα τρία θύματα του ιού Η1Ν1, ανακοίνωσαν χθες οι βρετανικές αρχές. Εν τω μεταξύ ο «γκουρού» της νέας γρίπης στη Γηραιά Αλβιόνα, σερ Λίαμ Ντόναλντσον, προειδοποίησε ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών είναι εκείνα που μεταδίδουν ταχύτατα τον ιό Η1Ν1.

Μάλιστα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών επινόησε τον όρο «super-spreaders» για τα παιδιά κάτω των 14, θέλοντας να τονίσει τον σημαντικό ρόλο της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στη ραγδαία εξάπλωση του ιού Η1Ν1. «Το γεγονός ότι νεότεροι άνθρωποι πλήττονται περισσότερο θυμίζει παλιότερες επιδημίες.

Παίζουν ρόλο και κοινωνικοί παράγοντες, όπως το ότι τα παιδιά βρίσκονται περισσότερες ώρες το ένα δίπλα στο άλλο», δήλωσε ο Τζάστιν ΜακΚράκεν, στέλεχος της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού συστήματος υγείας, το ένα τρίτο των θανατηφόρων κρουσμάτων της νέας γρίπης στη Βρετανία ήταν κάτω των 15 ετών και μάλιστα το 20% εξ αυτών κάτω των 5 ετών.

Παρόλο που οι θάνατοι στη γηραιά Αλβιόνα έχουν παραμείνει στους 31, εδώ και μερικές ημέρες για πρώτη φορά ο σερ Ντόναλντσον ανακοίνωσε ότι το 16% των ασθενών που πέθαναν ήταν απολύτως υγιείς και δεν ακολουθούσαν καμία φαρμακευτική θεραπεία, ενώ ακόμη ένα 17% είχε παθήσεις μικρής ή μέτριας σοβαρότητας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

Αντίθετα το 67% είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό με σοβαρά προβλήματα υγείας που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι η λευχαιμία.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το κοινό, ο Βρετανός «γκουρού» της γρίπης δήλωσε: «Το ανησυχητικό θα ήταν εάν το 100% των θανάτων ήταν υγιείς άνθρωποι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ακόμα και με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό θα κολλήσει τον ιό και θα αναρρώσει».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λονδίνου, κορυφαίος επιδημιολόγος δήλωσε ότι η νέα γρίπη ίσως «έχει φτάσει ήδη στο ανώτατο σημείο της για την καλοκαιρινή περίοδο» στη Βρετανία. Ο διευθυντής του κέντρου γρίπης του ΠΟΥ προέβλεψε ότι σύντομα η κατάσταση στη γηραιά Αλβιόνα θα εξομαλυνθεί πριν δεχτεί το δεύτερο κύμα της γρίπης το φθινόπωρο.

Εκπληξη προκάλεσε η ανακάλυψη ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της τότε «γρίπης των χοίρων» δεν ήταν ένα οκτάχρονο αγόρι αλλά ένα κοριτσάκι έξι μηνών στο Σαν Λούις Ποτόσο στο Μεξικό, το οποίο προσβλήθηκε τον Φεβρουάριο και επέζησε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σεσίλια Αλπούτσε, του Ινστιτούτου Διαγνωστικής και Επιδημιολογίας στο Μεξικό, το μωρό, το οποίο δεν είχε έρθει σε επαφή με χοίρους, παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα του ιού Η1Ν1 στις 24 Φεβρουαρίου.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Ελεγχος χωρίς προβλήματα

Ψύχραιμα και χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε χθες στις 5 το πρωί έλεγχος από γιατρούς της νομαρχίας Πειραιά στο κρουαζιερόπλοιο «Ruby Ρrincess», που κατέπλευσε στην ακτή Ξαβερίου και σύμφωνα με τους γιατρούς του ίδιου του πλοίου σε αυτό επέβαιναν τέσσερις ναυτικοί του πληρώματος και ένας επιβάτης, οι οποίοι πάσχουν από γρίπη τύπου Α.

Πηγές από το ΥΕΝ διαβεβαίωναν πως οι πέντε επιβαίνοντες έχουν παρουσιάσει συμπτώματα απλής γρίπης, βρίσκονται μέσα στις καμπίνες τους απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά η κατάστασή τους βελτιώνεται συνεχώς.

Μετά τις 7 το πρωί δεκάδες τουρίστες από τους 3.393 που επιβαίνουν στο πλοίο αναχώρησαν με τουριστικά πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να επισκεφθούν την Ακρόπολη και αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα. Οι τουρίστες ήταν ήρεμοι και δήλωναν πως δεν νιώθουν καμία απολύτως ανησυχία.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ