Στ. Κασσελάκης σε συνέντευξη στο OPEN: Αγνοεί το ποσοστό του ΑΕΠ για τη δημόσια υγεία και προτείνει.. μείωση

Μιλώντας με σύνδεση από την Αστυπάλαια, όπου περιοδεύει, ο Στ. Κασσελάκης ανέφερε στο OPEN: «Πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ η επένδυση στην Υγεία. Πρέπει να είναι κάτι δυναμικό, μπορείς να φέρεις μεγάλη ανάπτυξη και αποκέντρωση άμα επενδύσεις στην Υγεία».

Αγνοεί προφανώς πως το σημερινό ποσοστό του ΑΕΠ για τη δημόσια υγεία ανέρχεται σε 5,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές του θέσεις είχε θέσει ως στόχο το 7,5%, ώστε να προσεγγίσει το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Η στοιχειώδης άγνοια του Στ. Κασσελάκη δεν έμεινε ασχολίαστη από τις όμορες πολιτικές δυνάμεις. Έτσι η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας:

“Κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του τόσο για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και για το  πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται. Το «ελληνικό του όνειρο» είναι η άλλη όψη της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε πως η δημόσια επένδυση για την υγεία «πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ».

Είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό γιατί ο κ. Κασσελάκης έχει «ψαλιδίσει» όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7.5%) αλλά αγνοεί και την υφιστάμενη δαπάνη των πολιτικών διάλυσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών στην δημόσια υγεία, ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα!

Η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από θαυματοποιούς, που ασκούνται σε ανέξοδες επικοινωνιακές φιέστες. Η δημόσια υγεία πρέπει να στηριχθεί άμεσα.

Η Νέα Αριστερά προτείνει η δημόσια δαπάνη για την υγεία να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7.7%) ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα σταθερό και αποτελεσματικό δημόσια σύστημα υγείας για όλους και όλες”.

 

Ο Στ. Κασσελάκης, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε προσπάθησε να διορθώσει την άγνοιά του, αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα, διότι ισχυρίστηκε πως στις δηλώσεις του εννοούσε αύξηση του ποσοστού κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ. «Είπα ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, και αυτό σημαίνει 5% παραπάνω από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα».

Δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί πως το ποσοστό πρέπει να ανέλθει στο 10,5% ύψος που θεωρείται ανέφικτο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και μέχρι σήμερα δεν έχει προτείνει κανένας πολιτικός φορέας.

Διερωτόμαστε: Αντί να αυτοσχεδιάζει και να εκτίθεται, είναι δύσκολο ο κ. Κασσελάκης να απευθυνθεί στο Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πληροφορηθεί έγκυρα ορισμένα στοιχειώδη πράγματα;