Στα 19 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» στο ΙΚΑ, σε 9 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου

Στο ποσό των 19 δισ. ευρώ υπολογίζει ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΙΚΑ τη «μαύρη τρύπα» του Ιδρύματος. Κατά την ομιλία του, χθες, στην έναρξη του 20ού εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΠΟΣΕ- ΙΚΑ, ο κ. Βασ. Κόκαλης επισήμανε ότι οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα 9 δισ. ευρώ, οι οφειλές επιχειρήσεων στα 6 δισ. ευρώ, ενώ η εισφοροδιαφυγή κυμαίνεται στα 4 δισ. ευρώ. Υπερβολικά υψηλό είναι και το νούμερο των κενών οργανικών θέσεων τις οποίες ο κ. Κόκαλης υπολόγισε σε 4.000.

Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος κατά τον χαιρετισμό του εξήγγειλε έως τον Ιούλιο του 2011 απλοποίηση στον τρόπο καταβολής εισφορών με μείωση των πακέτων κάλυψης ασφάλισης σε μόλις 5 από τα 800 που υπάρχουν σήμερα στο ίδρυμα. Σημείωσε ότι η έμφαση για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που κυμαίνεται στο 30% θα δοθεί στους προληπτικούς ελέγχους και στην απογραφή των επιχειρήσεων, άπαξ το έτος. Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο για το ΙΚΑ ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός «Καλλικράτη» με τη δημιουργία 12 περιφερειακών διοικήσεων συν την κεντρική διοίκηση.

Νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα ληξιαρχεία να δηλώνουν αμέσως τον θάνατο συνταξιούχων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των πλασματικών συντάξεων εξήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης. Παρότρυνε τους ασφαλισμένους να μην βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το ενιαίο κέντρο συντάξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, τουλάχιστον 3.000 γιατροί και 8.000 φαρμακοποιοί πιστοποιήθηκαν προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που ξεκίνησε από χθες. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γερ. Βουδούρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησες θα εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά παραδέχτηκε ότι «κάποιοι αντιδρούν σαν Κασσάνδρες γιατί το μέτρο θα θίξει οικονομικά συμφέροντα».