Στα 9,2 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τα φάρμακα

Μείωση κατά 30% είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το 2010

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Με ειδικά μέτρα – δικλίδες ασφαλείας θα συνοδεύεται η επικείμενη επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την οποία επιχειρείται μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση θέλει να μειώσει κατά 30% για το 2010.

Προαπαιτούμενα για να περιληφθεί ένα φάρμακο στη «λίστα» θα είναι η καταβολή από πλευράς φαρμακευτικής εταιρείας του rebate -δηλαδή η επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία του 3% των χρημάτων που εισέπραξε το προηγούμενο έτος, ενώ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται το φάρμακο σε λίστα άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Επιπλέον, θα θεσπιστεί η εσωτερική τιμή αναφοράς, από τη μέση τιμή των φαρμάκων της λίστας της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας στην οποία θα περιλαμβάνονται και τα γενόσημα (αντίγραφα φάρμακα). Αύξηση της τιμής ενός φαρμάκου πέραν της τιμής αναφοράς θα γίνεται μόνο με ειδική γνωμοδότηση από επιτροπή. Ρόλο σε αυτό θα διαδραματίζει η ταξινόμηση που θα λαμβάνει το φάρμακο με βάση ένα ειδικό σύστημα αξιολόγησης της κλινικής του αξίας.

Στα μέτρα αυτά αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LondoSchool of Economics και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Μόσιαλος, σε ομιλία του στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος δεν απέκλεισε νέα μέτρα από το ερχόμενο καλοκαίρι στην περίπτωση που η μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη δεν είναι η επιθυμητή. Για να τονίσει δε την ανάγκη «εξορθολογισμού» του συστήματος ανέφερε ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες) στην Ελλάδα για το 2009 ανέρχεται στα 9,2 δισ. ευρώ όταν στην Ισπανία των 47 εκατομμυρίων πολιτών είναι 12 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων τόνισε ότι θα πρέπει να συνοδεύεται με ανακοστολόγηση τουλάχιστον ανά τρίμηνο. Σημείωσε δε ότι η τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, όπως εφαρμόστηκε στο παρελθόν, δεν απέδωσε. Και αυτό διότι οι εταιρείες φρόντιζαν ώστε η Ελλάδα να είναι πάντα η 4η χώρα της Ε.Ε. στην οποία έπαιρναν τιμή τα φάρμακα, αφού είχαν προηγηθεί οι «ακριβές» Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία.

«Περικοπές» στα κέρδη

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο «περικοπών» στα κέρδη των φαρμακοποιών. Οπως είπε, το ετήσιο εισόδημά τους είναι τουλάχιστον 200.000 ευρώ και κατά μέσο όρο δηλώνουν 11.000 ευρώ. Ο ίδιος προτείνει μείωση της τάξης του 10%-15% του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων ή αλλαγή στον τρόπο αμοιβής τους (πάγια αποζημίωση ανά συνταγή ή με βάση το κόστος της συνταγής ή την τιμή του φαρμάκου).