Στα αζήτητα 7,5 εκ. εμβόλια

Στα… αζήτητα θα μείνουν 7,5 εκατομμύρια δόσεις πανδημικού εμβολίου.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που σπεύδουν να εμβολιαστούν, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος από τη νέα γρίπη έχει περάσει. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το πρώτο πανδημικό κύμα τελειώνει στα μέσα Ιανουαρίου και αναμένεται δεύτερο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι εμβολιασθέντες στην Ελλάδα είναι σήμερα 320.000 και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τον Φεβρουάριο τους 500.000, με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού. Η χώρα μας διαθέτει ήδη απόθεμα 3,63 εκατομμυρίων εμβολίων, το οποίο θα ανέλθει στα οκτώ εκατομμύρια. Με την επιπλέον παραγγελία που έγινε τον Σεπτέμβριο, το απόθεμα θα έφτανε τα 16 εκατομμύρια δόσεις!

 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ακυρώσει τη δεύτερη παραγγελία, δήλωσε χθες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα περισσέψουν τεράστιες ποσότητες, για τις οποίες έχουν καταβληθεί σημαντικά ποσά. Το κόστος αγοράς κάθε εμβολίου είναι περίπου 7 ευρώ και το σύνολο της παραγγελίας θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια.

Η μία λύση που εξετάζεται είναι να διατεθούν σε χώρες οι οποίες αποφάσισαν με καθυστέρηση να ξεκινήσουν εμβολιαστικό πρόγραμμα (όπως η Σερβία).

Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εισηγούνται στις ευρωπαϊκές χώρες να διαθέσουν τα αποθέματά τους στην Αφρική. Ο εμβολιασμός στην αφρικανική ήπειρο θεωρείται κρίσιμος, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα γίνει μετάλλαξη του ιού Α (Η1Ν1)ν.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγητής κ. Γιώργος Σαρόγλου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρώτο κύμα («φθινοπωρινό») θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες. Οι ειδικοί αναμένουν στις αρχές Φεβρουαρίου το δεύτερο («χειμερινό»), χωρίς να γνωρίζουν πόσο σοβαρό θα είναι. «Οι κίνδυνοι είναι μπροστά», τόνισε η υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμη.

Αναφερόμενη στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, είπε ότι επικράτησε ο εφησυχασμός, η καλοκαιρία, η υποτίμηση του κινδύνου, η κινδυνολογία και η παραπληροφόρηση για το εμβόλιο. Ο κ. Σαρόγλου έκανε λόγο για πρωτοφανή αντίδραση των πολιτών στον εμβολιασμό.

Ακόμη και σήμερα -τόνισε ο καθηγητής- μεγάλος αριθμός πολιτών γράφονται σε λίστες αναμονής φαρμακείων προκειμένου να κάνουν το εποχικό εμβόλιο, το οποίο δεν βοηθά καθόλου στη νέα γρίπη. Πολλοί είναι, επίσης, όσοι κάνουν εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, αρνούμενοι να εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης.

ΕΡΕΥΝΕΣ Γονίδιο υπεύθυνο για τους θανάτους

Ενα γονίδιο και η καθυστερημένη έναρξη θεραπείας με αντι-ιικά φάρμακα «ενοχοποιούνται» για τους θανάτους από γρίπη ανθρώπων χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Το 20% των θανάτων από νέα γρίπη στην Ελλάδα αφορά άτομα τα οποία δεν είχαν άλλο πρόβλημα υγείας. Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ανέφερε χθες ότι γίνονται μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί ορισμένα υγιή άτομα χάνουν τη ζωή τους από τη γρίπη. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι όσοι αργούν να ξεκινήσουν την αντι-ιική αγωγή εμφανίζουν αυξημένη θνησιμότητα όταν εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο Αττικόν έδειξε ότι ένα γονίδιο μπορεί να «πυροδοτήσει» σοβαρή φλεγμονώδη αντίδραση μετά τη νόσηση από γρίπη.

Σε ορισμένους ανθρώπους -εξήγησε- υπάρχει διαταραχή του εν λόγω γονιδίου, με αποτέλεσμα να διεγείρεται ο παράγοντας TNF, ο οποίος -με τη σειρά του- αυξάνει τη φλεγμονή.

«ΑΝΑΣΑ»
60 θέσεις εντατικής

Σε λειτουργία μπαίνουν άμεσα 60 θέσεις εντατικής θεραπείας σε 20 νοσοκομεία της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας προσέλαβε 211 συμβασιούχους νοσηλευτές (100 μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και 111 επικουρικοί) και 11 γιατρούς, ενώ είναι σε τελική φάση η διαδικασία πρόσληψης 211 ακόμη νοσηλευτών από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ.

Τα παραπάνω επεσήμανε χθες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με την υπουργό, μπαίνουν άμεσα σε λειτουργία 35 θέσεις νοσηλείας στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός (12), Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (3), Αττικόν (4), Παπαγεωργίου (6), Βόλου (2), Πτολεμαϊδας (2), Αγία Σοφία (2), Ασκληπιείο Βούλας (3) και Χανίων (1).

Σύμφωνα με την υπουργό, έως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν λειτουργήσει και οι υπόλοιπες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω προσλήψεις, ώστε να μην υπάρξουν νέα προβλήματα λειτουργίας στις εν λόγω μονάδες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr