Στα όρια η κόντρα κυβέρνησης – γιατρών

Ανάστατοι είναι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, καθώς κυβέρνηση και γιατροί δεν κάνουν ένα βήμα πίσω. Σοβαρές «αρρυθμίες» καταγράφηκαν τη χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου εξέτασης ασφαλισμένων του ΙΚΑ από γιατρούς του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ.

Απαρχαιωμένες καταστάσεις με λανθασμένες διευθύνσεις γιατρών, γιατροί που δεν γνώριζαν τίποτε και φαρμακοποιοί που δεν δέχονταν να εκτελέσουν τις συνταγές ήταν η εικόνα έως το μεσημέρι. Οι φαρμακοποιοί δέχτηκαν τελικά να χορηγούν φάρμακα, έπειτα από διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργείων.

 Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τους γιατρούς. Εκατοντάδες ασφαλισμένοι κατέφυγαν τελικά στο υπουργείο Υγείας, όπου οι καταληψίες συνταγογράφησαν φάρμακα σε 500 περιπτώσεις. Λόγω των συνθηκών, εξέταση δεν μπορούσε να γίνει και -όπου αυτό χρειάστηκε- οι ασθενείς οδηγούνταν στο βάθος του αμφιθέατρου, όπου υποβάλλονταν σε υποτυπώδη έλεγχο.

Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησε η διαδικασία και στη Θεσσαλονίκη. Στα περισσότερα ιατρεία δεν είχαν αναρτηθεί οι κατάλογοι των συμβεβλημένων γιατρών. Ο πρόεδρος του Συλλόγου ασφαλισμένων του ΙΚΑ, κ. Σ. Παρασκευόπουλος, τόνισε ότι οι λίστες δεν ήταν επικαιροποιημένες και περιελάμβαναν ακόμη και γιατρούς που είχαν φύγει από τη ζωή! 

 

Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας είχαν στείλει από τα ξημερώματα εγκύκλιο, με την οποία ενημέρωναν ασφαλισμένους, γιατρούς, φαρμακοποιούς και συμβεβλημένα εργαστήρια για το νέο καθεστώς εξετάσεων στο ΙΚΑ. Η Ενωση Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Σωτήρης Ρηγάκης, ανέφερε στο «Εθνος» ότι έχει προσφύγει στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη διαρροή προσωπικών στοιχείων των γιατρών. Εξώδικο προς τον υπουργό Υγείας απέστειλε χθες το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με το οποίο ζητεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Α. Λοβέρδος : Συζητάμε μόνο επιμέρους διορθώσεις
Εξέτασε ασθενείς το 35% των γιατρών του Δημοσίου

Αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας.Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι συζητεί μόνο κάποιες επιμέρους διορθώσεις στις διατάξεις που αφορούν τους φαρμακοποιούς, όπως εκείνη που αναφέρεται στη λειτουργία φαρμακείων γύρω από συνταγογραφικά κέντρα.

Ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε κατά των γιατρών του ΙΚΑ, λέγοντας ότι αντιδρούν και ζητούν διάλογο χωρίς να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις της κυβέρνησης για διάλογο:

«Καλέσαμε την περασμένη Παρασκευή τους γιατρούς του ΙΚΑ στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας. Δεν ήρθαν. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, τους καλέσαμε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Δεν ήρθαν. Οταν έγινε η κατάληψη στο υπουργείο, ζήτησαν διάλογο. Τους απαντήσαμε θετικά. Αρνούνται να συζητήσουν και ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο».

Ο κ. Λοβέρδος συνέδεσε την απεργία με την επιδημία της γρίπης, λέγοντας ότι «…ακόμη κι αυτές τις μέρες της έντασης είμαστε στις επάλξεις -ο καθένας ξεχωριστά- για την προστασία της δημόσιας υγείας. Εκπέμπουμε μήνυμα ενημέρωσης και ενδιαφέροντος για τους πολίτες».

Στο μεταξύ, θετικοί στην εξέταση ασφαλισμένων του ΙΚΑ εμφανίζονται οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ γιατροί. Δειγματοληψία που έγινε χθες το βράδυ έδειξε ότι το 35% των γιατρών εξέτασαν ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Το 75% έως 80% των γιατρών αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική αυτή, ενώ -σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΑΔ- το 90% είναι υπέρ του ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

 Παίρνουν παράταση μηνών προγραμματισμένα ραντεβού
Αγανάκτηση και ταλαιπωρία στα ιατρεία του ΙΚΑ

Αγανακτισμένοι ήταν χτες οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που επισκέπτονταν τα ιατρεία του Ταμείου τους καθώς, όπως έλεγαν, η λίστα με τους συμβεβλημένους γιατρούς που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας, όχι μόνο δεν έλυνε τα προβλήματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούσε και περισσότερα. Οσοι επισκέπτονταν τα ιατρεία του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας μέχρι το μεσημέρι, διαμαρτύρονταν για την ταλαιπωρία που είχαν υποστεί από το πρωί.

«Εχω κάνει εδώ μαστογραφία και υπέρηχο και με παρέπεμψαν επειγόντως για βιοψία. Σήμερα από τις 8 το πρωί τρέχω. Ερχομαι πρώτα εδώ και μου δίνουν τη λίστα. Μετά πάω σε μία διεύθυνση που έχει και πέφτω σε ένα γιαπί. Πάω σε μία άλλη κλινική και μου λένε: ?Εμείς δεν έχουμε καμιά εξουσιοδότηση?. Αλλοι που πήρα τηλέφωνο μου είπαν να μην πάω καθόλου και ότι δεν έχουν ιδέα. Αυτό που μας έδωσαν δεν είναι λίστα, είναι κουρελόχαρτο», λέει η κ. Σταθούλα Λεοντίτση και τονίζει: «Είναι σύστημα Υγείας αυτό που έχουμε; Θα πεθάνουμε όλοι στους δρόμους».

Ενα πρόσθετο πρόβλημα που ανέφεραν αρκετοί ήταν ότι οι συνταγές που δεν υπογράφονταν από γιατρούς του ΙΚΑ δεν γίνονταν δεκτές από τους φαρμακοποιούς. «Θα περιμένω μήπως έρθει κάποιος πιο μετά γιατί ακούω ότι και το φαρμακείο δεν δίνει τα φάρμακα από άλλους γιατρούς», λέει ο κ. Κυριάκος Κλέλλης.

«Πήγα στους γιατρούς που έχουν κάνει κατάληψη στην Αριστοτέλους και μου έγραψαν τα φάρμακα αλλά το φαρμακείο δεν μου τα δίνει. Θέλει την πράσινη συνταγή του ΙΚΑ. Πήρα και τη λίστα και πήγα σε ένα από τα ιατρεία αλλά ήταν κλειστό. Τι σύστημα είναι αυτό; Εχουν χάσει τελείως τον έλεγχο», λέει ο κ. Νίκος Μαρτάκης.

Αρκετοί ήταν επίσης οι ασφαλισμένοι που διαμαρτύρονταν για την αναβολή των προγραμματισμένων ραντεβού τους ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αργυρώ Λύτρα
Φωτό: Κώστας Πολύβιος