Στα όρια του το Νοσοκομείο Ξάνθης – Ελλείψεις υλικών και προσωπικού

 

Σοβαρές ελλείψεις αντιδραστήρων για τον έλεγχο των ασκών αίματος ώστε να πραγματοποιούνται οι μεταγγίσεις παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με θέμα τη δημόσια υγεία που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από την Ανοιχτή Επιτροπή Συλλόγων Πολιτών Ξάνθης και την Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου – Κ.Υ. Ξάνθης. 

 

Η έλλειψη αυτή όπως επισημάνθηκε έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να παραμένει στα ψυγεία αχρησιμοποίητο, ενώ παράλληλα καταγράφονται ελλείψεις υλικών για τα ορθοπεδικά χειρουργεία με συνέπεια να αυξάνεται δραματικά ο χρόνος αναμονής για μια επέμβαση. Τα παραπάνω στοιχεία εξέθεσε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης κ. Δημήτρης Αδαμίδης, παρουσιάζοντας επί της ουσίας ένα Νοσοκομείο με βρίσκεται καθημερινά στα όρια του και το οποίο έχει υποβαθμιστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. 

 

«Την 1 Νοεμβρίου του 2013, πριν από μόλις μερικές ημέρες δηλαδή, στην καρδιολογική κλινική εφημέρευσε γιατρός άλλης ειδικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας πως στο σύνολό τους οι Κλινικές του Νοσοκομείου χρήζουν άμεσης στελέχωσης από ιατρικό προσωπικό. 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου λίγο μετά τις 20.00, με την αίθουσα να γεμίζει σχεδόν κατά το ήμισυ από φορείς και πολίτες που έσπευσαν να ενημερωθούν, να προβληματιστούν αλλά και να συζητήσουν γύρω από θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

 

Αρχικά παρουσιάστηκε ένα ντοκιμαντέρ του BBC διάρκειας σχεδόν μισής ώρας, το οποίο εξέθετε τα βασικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στον χώρο της δημόσιας υγείας στη χώρα και τα οποία έχουν να κάνουν με τη δραματική συρρίκνωση των διαθεσίμων κονδυλίων για την υγεία, από πλευράς της πολιτείας, αλλά και την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών, την έξαρση των νοσημάτων και των ανασφάλιστων. 

 

Στα όρια του το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης 

Παίρνοντας τον λόγο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ξάνθης κ. Δημήτρης Αδαμίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο της περιοχής, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται στα όρια του, ενώ έχει δεχθεί μια δραματική αισθητή υποβάθμιση. 

 

Κατά την τοποθέτησή του ο ίδιος παρουσίασε στους παρευρισκόμενους μια φωτογραφία από το εσωτερικό ενός ανελκυστήρα του Νοσοκομείου και η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είχε ληφθεί την 1η Νοεμβρίου και η οποία απαθανάτιζε πεταμένα τρόφιμα εντός του ασανσέρ. Ακολούθως παρουσίασε μια άλλη φωτογραφία, η οποία απεικόνιζε ακριβώς το ίδιο πράγμα, με τον κ. Αδαμίδη να εξηγεί πως η δεύτερη είχε ληφθεί τρεις ημέρες μετά και πως τα υπολείμματα τροφών βρίσκονταν ακόμη εντός του ανελκυστήρα και δεν είχαν καθαριστεί. 

 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό αποδίδεται στις μαζικές απολύσεις καθαριστριών στο Γενικό Νοσοκομείο, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του περασμένου μήνα. «Τον Οκτώβριο του 2013 μεθυσμένος ξυλοκόπησε γιατρό στο Νοσοκομείο. Και αυτό οφείλεται στην απόλυση των 2/3 του προσωπικού ασφαλείας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης.  

 

Έχουν νεκρώσει τα αγροτικά ιατρεία της Κομοτηνής 

«Ένα στα τρία αγροτικά ιατρεία στην Κομοτηνή ήταν κλειδωμένα. Τα Κέντρα Υγείας στον Ίασμο και στις Σάπες έχουν μετατραπεί σε απλά ιατρεία» σημείωσε ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, ιατρός από την Κομοτηνή που έδωσε το παρών στην εκδήλωση, τονίζοντας πως αυτό προέκυψε από επιτόπια έρευνα τα αποτέλεσμα της οποίας μεταβιβάστηκαν στη διεύθυνση του Νοσοκομείου Κομοτηνής. 

 

«Οδηγούμαστε στην κατάργηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που τουλάχιστον μέχρι και το 2009 υπήρχε. Έχουν νεκρώσει τα Περιφερειακά Ιατρεία» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.