Στα όριά τους τα νοσοκομεία από τη γρίπη

Της Ελένης Πετροπούλου

Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στα νοσοκομεία, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό περιστατικών νέας γρίπης που αναμένεται το επόμενο διάστημα, εκπόνησε το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων.

Το σχέδιο κρίθηκε επιβεβλημένο μετά την κατακόρυφη αύξηση κατά 50% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, την έξαρση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας αλλά και τη ραγδαία άνοδο του αριθμού των ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά τα νοσοκομεία δέχονται επιπλέον 20.000 ασθενείς, κατά μέσο όρο, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία:

Οι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης δεν θα προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα οριστεί συγκεκριμένος χώρος διαλογής ασθενών.

Θα «δεσμευτεί» συγκεκριμένος αριθμός μονόκλινων και δίκλινων θαλάμων για τη νοσηλεία αποκλειστικά ασθενών με νέα γρίπη.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των ασθενών ξεπεράσει τους 10 τότε συγκεκριμένη κλινική «κλείνει» για τους άλλους ασθενείς και θα λειτουργεί μόνο για τους προσβεβλημένους με νέα γρίπη.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης εξετάζει αλλαγές και σε ό,τι αφορά στις οδηγίες της κλινικής αντιμετώπισης των ασθενών.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες προτείνουν την έγκαιρη εφαρμογή αντι-ιικής αγωγής στους ασθενείς -ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ακόμη όμως και στον υγιή πληθυσμό που νοσεί από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) θα χορηγείται άμεσα αγωγή, εφόσον διαπιστωθεί επιδείνωση ή εάν παρατηρηθεί πως τα συμπτώματα επιμένουν.

Όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Μάριος Λαζανάς, «αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην ανοδική πορεία του κύματος της πανδημίας». Εκτιμάται -σημείωσε – ότι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων.

Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης, υπογράμμισε ο κ. Λαζανάς, θα είναι η αναγκαιότητα νοσηλείας περισσότερων ασθενών σε κοινούς θαλάμους και σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αναφερόμενος στα εμβόλια για τη νέα γρίπη, ο κ. Λαζανάς τόνισε πως «τα εμβόλια, τα οποία είναι διαθέσιμα στη χώρα μας, θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά». Κατηγορηματικός ήταν και για την ασφάλεια των εμβολίων, επικαλούμενος στοιχεία άλλων χωρών (Σουηδία σε 2,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς έχουν καταγραφεί 137 ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες δεν έχουν χαρακτηρισθεί σοβαρές).

Απαραίτητο
Ειδικά για τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες πρέπει να εμβολιασθούν άμεσα, τόνισε, γιατί σε αυτές έχει καταγραφεί υψηλός κίνδυνος επιπλοκών από την νέα γρίπη.

Ο κ. Λαζανάς επεσήμανε ακόμη ότι σε αυτή τη φάση του κύματος της πανδημίας έχει μεγάλη σημασία η σχολαστική τήρηση και των υπολοίπων μέτρων πρόληψης όπως η κάλυψη του πταρμού ή του βήχα με χαρτομάντιλο που θα πετιέται, αποφυγή κλειστών χώρων κατά το δυνατόν, συχνό πλύσιμο των χεριών, κ.ά. Ο λοιμωξιολόγος Π. Γαργαλιάνος απευθύνθηκε στους επαγγελματίες υγείας λέγοντας ότι ο εμβολιασμός «δεν είναι θέμα πολιτικής ιδεολογίας, συνδικαλιστικής συνείδησης και ατομικής ευθύνης». Όπως είπε, αρμόδιοι είναι οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι όλοι λένε «ναι» στον εμβολιασμό.

Η γρίπη σε αριθμούς

  • Μόνο χθες έκλεισαν 145 τμήματα, αίθουσες ή ολόκληρα σχολεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής και δεκάδες άλλα στην περιφέρεια
  • Tουλάχιστον ένα στα δύο δείγματα που ελέγχονται για τη νέα γρίπη είναι θετικά.
  • Tις τελευταίες 3 εβδομάδες διπλασιάστηκαν τα κλινικά κρούσματα.
  • Kαθημερινά, στα νοσοκομεία προσέρχονται επιπλέον 20.000 άτομα κατά μέσο όρο, λόγω γρίπης.
  • Xθες, 20 ασθενείς νοσηλεύονταν με πνευμονία λόγω γρίπης και 13 σε μονάδες εντατικής.
  • Tην ίδια στιγμή, «κλειστές» παραμένουν 100 έτοιμες κλίνες εντατικής.
  • Περισσότεροι από 4.000 (κυρίως γιατροί) εμβολιάστηκαν τις δύο πρώτες ημέρες του προγράμματος εμβολιασμού.

Με την ίδια τακτική για τα σχολεία

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου απηύθυνε προσκλητήριο ευθύνης στην ιατρική κοινότητα, ώστε να σταματήσουν ορισμένοι να αναπαράγουν τη σύγχυση σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι του εμβολίου

Καμία ανάγκη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής να αλλάξει η τακτική για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στα σχολεία, υπογράμμισε χθες από τη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Θα κλείνει κάθε τμήμα στο οποίο καταγράφονται από πέντε και πάνω κρούσματα.

Το μέτρο που έχει σχεδιαστεί λειτουργεί καλά», τόνισε η υπουργός, παρά το γεγονός ότι στην Βόρειο Ελλάδα-λόγω του κλίματος, όπως διαπίστωσε, η τάση είναι αυξητική. Όπως είπε μάλιστα, στις 11 Νοεμβρίου ήταν 46 τα τμήματα που έπρεπε να κλείσουν, δύο μέρες αργότερα ανέβηκαν στα 122 και χθες, μεγάλωσαν στα 163.

Ενημερώνοντας την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η κ. Ξενογιαννακοπούλου απηύθυνε προσκλητήριο ευθύνης στην ιατρική κοινότητα, ώστε να σταματήσουν ορισμένοι εκπρόσωποί της να αναπαράγουν τη σύγχυση σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι του εμβολίου για τον ιό της νέας γρίπης.

Μήνυμα
Νωρίτερα η υπουργός έστειλε ευανάγνωστο μήνυμα προς ορισμένη πλευρά του ιατρικού κόσμου που αντιδρά, λέγοντας «Χρειάζεται στάση ευθύνης. Δεν υπάρχει πανικός, αλλά πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Ακούμε ακραίες τοποθετήσεις για το εμβόλιο. Όμως τον πρώτο λόγο έχουν οι επιστημονικοί φορείς που παίρνουν τις αποφάσεις. Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό μέτρο για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και καθενός ξεχωριστά».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε την ανάγκη «να εγκαταλειφθούν οι ακραίες τοποθετήσεις», ζητώντας την αθρόα συμμετοχή του ιατρικού κόσμου (σ.σ: πάνω από 5.000 όπως ανακοίνωσε εμβολιάστηκαν μέχρι χθες) στον εμβολιασμό. Πρόσθεσε ακόμα, ότι την προσεχή Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και από 1ης Δεκεμβρίου, οπότε θα έχουν παραληφθεί 2,5 εκατ. εμβόλια και στους υπόλοιπους πολίτες.