Στα πρόθυρα του «κραχ» βρίσκονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Κατά 7 δισ. ευρώ μειώθηκε η περιουσία τους εξαιτίας της πτώσης των μετοχών, της καθοδικής πορείας του Α/Κ, των δομημένων και της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων

ΣΕ… ελεύθερη πτώση βρίσκεται η περιουσία των Ταμείων, καθώς εκτιμάται πως μέσα σε ενάμιση χρόνο καταγράφονται λογιστικές απώλειες της τάξης του 24%. Η μείωση της αξίας των μετοχών, η αδυναμία επιστροφής των δομημένων ομολόγων, η πορεία των αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» έχουν ως αποτέλεσμα η περιουσία να μειωθεί κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Απασχόλησης, η «προίκα» των Ταμείων στο τέλος του 2006 ήταν 29 δισ. Ωστόσο, το 2007 -σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα- η περιουσία έφτασε στα 31 δισ. ευρώ (καθώς πήγε κάπως καλύτερα το Χρηματιστήριο). Η μεγάλη «κατηφόρα» καταγράφεται από το 2008 και μετά, ενώ η οικονομική κρίση έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη… ταλαιπωρημένο ασφαλιστικό σύστημα. Οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως αυτήν τη στιγμή η αξία της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων δεν ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει μειωθεί περίπου κατά 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2007.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως από την αρχή του 2008 έως και την προηγούμενη εβδομάδα:

Η αξία των μετοχών που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικοί φορείς έχει υποχωρήσει από 69% έως και 80%. Αυτό οφείλεται στο ότι τα Ταμεία έχουν κυρίως μετοχές τραπεζών που σημειώνουν μεγάλη πτώση. Για παράδειγμα, η αξία των μετοχών της Εθνικής που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς έχει υποχωρήσει κατά 69%, με αποτέλεσμα η περιουσία από 2,9 δισ. να έχει πέσει στα 920 εκατ. ευρώ.

Η αξία των δομημένων ομολόγων -τα οποία δεν έχουν μπορέσει να… ξεφορτωθούν 22 ασφαλιστικά ταμεία- έχει μειωθεί κατά 40%. Ειδικότερα η αξία των δομημένων έχει πέσει από τα 700 στα 420 εκατ., με αποτέλεσμα οι λογιστικές απώλειες να φτάνουν τα 280 εκατ. ευρώ.

Οι απώλειες από τα αμοιβαία κεφάλαια είναι 350 εκατ., καθώς η αξία τους από το 1,4 δισ. έπεσε στο 1,05 δισ.

Τέλος, τα Ταμεία έχουν ρευστοποιήσει 2,5 δισ. ευρώ (από ομόλογα που έληξαν, καταθέσεις κ.ά.) για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες. Στη λύση αυτή έχουν καταφύγει κυρίως το ΙΚΑ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, με δεδομένο πως τα Ταμεία βουλιάζουν στα ελλείμματα και αναζητούν απεγνωσμένα οικονομική ενίσχυση. Αρκεί να αναφερθεί πως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών χρειάζεται περίπου 200 εκατ. για τις συντάξεις Μαϊου και άλλα 130 εκατομμύρια για να καταβάλει τα «βοηθήματα».

Συνολικά οι ασφαλιστικοί φορείς μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστούν 5,2 δισ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα και να μην επιδεινωθούν τα οικονομικά τους.

Εγκλωβισμένα στο Χρηματιστήριο

Εγκλωβισμένα στο Χρηματιστήριο είναι τα Ταμεία, που μέσα σε ενάμιση χρόνο βλέπουν την αξία των μετοχών τους να έχει υποχωρήσει κατά 72%. Συγκεκριμένα στο τέλος του 2007 οι ασφαλιστικοί φορείς είχαν μετοχές ύψους 5,46 δισ. ευρώ, ποσό που τώρα έχει μειωθεί στο 1,53 δισ. (λογιστικές απώλειες).

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι πως στα τρία μεγαλύτερα Ταμεία οι λογιστικές απώλειες από τις μετοχές είναι 45% έως 72%. Για παράδειγμα, μέσα σε ενάμιση χρόνο η αξία των μετοχών έχει πέσει στα 95 από τα 340 εκατ. στο ΙΚΑ, στα 78 από τα 215 εκατ. στον ΟΑΕΕ και στα 135 από τα 245 εκατ. στον ΟΓΑ.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, που, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν αυτήν τη χρονική στιγμή οικονομικά προβλήματα. Για παράδειγμα, η αξία των μετοχών έχει πέσει στα 108 από τα 450 εκατ. στο ΤΣΜΕΔΕ, στα 117,4 από τα 435 εκατ. στο ΤΣΑΥ και στα 69,6 από τα 240 εκατ. στο Ταμείο Νομικών.

Ζημιές για το ΤΣΜΕΔΕ…

Τις μεγαλύτερες λογιστικές απώλειες -ως ποσοστό- από την πορεία των μετοχών έχει το ΤΣΜΕΔΕ. Συγκεκριμένα, η αξία των μετοχών από το τέλος του 2007 έως την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε κατά 76%.

…και για τον ΟΓΑ

Σε καλύτερη «μοίρα» είναι ο ΟΓΑ, που έχει λογιστικές απώλειες 45% και η αξία των μετοχών του έπεσε στα 135 από τα 245 εκατ. Αυτό οφείλεται στο ότι ο φορέας δεν έχει πολλές τραπεζικές μετοχές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ 

kokkaliari@pegasus.gr