Στα θρανία ο ιός της γρίπης Η1Ν1

Στα 465 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα του ιού της νέας γρίπης σε μαθητές και δασκάλους στην Κεντρική Μακεδονία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ αποφασίστηκε να κλείσουν 121 τμήματα ή τάξεις σχολείων σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Των Κωστή Κεκελιάδη, Χαράς Χαρμπίδου

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι 436 είναι οι μαθητές και 29 οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει μέχρι στιγμής.«Καταγράφουμε σε καθημερινή βάση όλα τα νέα περιστατικά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και ενημερώνουμε συνεχώς τις αρμόδιες αρχές», λέει στη «Θ» ο Γιώργος Καρατάσιος, περιφερειακός διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Εν τω μεταξύ σε επανακαθορισμό των κριτηρίων που θα εφαρμόζονται για το κλείσιμο των σχολείων προχώρησε το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Έπειτα από συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν ότι ένα τμήμα σχολείου θα κλείνει, όταν καταγράφονται πάνω από τέσσερα περιστατικά γριπώδους συνδρομής, ενώ ένα σχολείο θα βάζει λουκέτο, όταν δεν λειτουργεί το 1/3 των τμημάτων του. Όταν κλείνει το 1/3 των σχολείων σε έναν νομό, τότε οι αρχές θα προχωρούν ακόμη και στο κλείσιμο του συνόλου των σχολικών μονάδων του νομού.

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
«Παρατηρούμε τη μεγάλη και συχνά αδικαιολόγητη ανησυχία από πλευράς γονέων, που τηλεφωνούν συνεχώς ζητώντας να κλείσει το σχολείο στο οποίο φοιτά το παιδί τους ή για να πάρουν τις κατάλληλες οδηγίες, όταν το παιδί τους εμφανίζει συμπτώματα γρίπης», αναφέρει η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος Τζίνα Λεπτοκαρίδου και προσθέτει: «Η οδηγία που δίνουμε στους γονείς είναι καταρχάς να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και να ενημερώνουν τη διεύθυνση του σχολείου, όταν το παιδί τους εμφανίσει συμπτώματα γρίπης. Αν το παιδί τους αποδειχτεί ότι είναι θετικό στο νέο ιό της γρίπης, πρέπει να παραμείνει για μία εβδομάδα στο σπίτι, ώστε να μη μεταδώσει τη νόσο. Αν όμως αποδειχτεί αρνητικό και μείνει απύρετο τουλάχιστον δύο ημέρες, μπορεί να επιστρέψει και πάλι στο σχολείο».
«Έχουν χαθεί αρκετές διδακτικές ώρες, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα σοβαρό περιστατικό νόσησης, παρότι πολλά από τα τμήματα του σχολείου μας παραμένουν κλειστά. Κάποια από τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σχολείο και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα», λέει ο διευθυντής του Διαπολιτισμικού σχολείου Νέων Επιβατών Δημήτρης Μητρόπουλος και επισημαίνει: «Δεν είναι ξεκάθαρο πάντως αν κάποιος μαθητής που νοσεί νοσεί από το νέο ιό της γρίπης, αφού δεν υποβάλλονται όλοι οι μαθητές στις εξειδικευμένες εξετάσεις για την ταυτοποίηση του ιού». Σύμφωνα με τον ίδιο αρκετοί είναι και οι γονείς που αρχικά δίσταζαν να ενημερώσουν τον ίδιο για το λόγο της απουσίας του παιδιού τους. «Στην αρχή είχε δημιουργηθεί πανικός. Αρκετοί γονείς προσπάθησαν να το κρατήσουν κρυφό από φόβο, μήπως το παιδί τους στιγματιστεί. Στην πορεία έχουν πάρει θάρρος και εμείς τους καθησυχάζουμε. ¶λλωστε τα συμπτώματα της νέας γρίπης δεν είναι σοβαρά».
«Όλοι οι γονείς στο σύλλογό μας αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία. Όλοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να ακολουθούν τις συμβουλές που δίνονται», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Διαπολιτισμικό σχολείο Νέων Επιβατών Παναγιώτα Λιβεριάδου.

ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ
Εξ απήνης φαίνεται πως έπιασε ο ιός Η1Ν1 τις υγειονομικές αρχές του στρατού στα κέντρα νεοσύλλεκτων, όπου συνωστίζονται χιλιάδες νέοι άνθρωποι με συνθήκες διαμονής και υγιεινής που ευνοούν την εξάπλωση της γρίπης.
Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων και στρατιωτών, που έφτασαν στην επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων, στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων πυροβολικού Θήβας, όπου την Παρασκευή ορκίστηκε η ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, περίπου 40 φαντάροι προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης και οι υγειονομικές υπηρεσίες αναθέτουν σε “ανεκπαίδευτους φαντάρους το βάρος της περίθαλψης των συναδέλφων τους”. Η επιτροπή αλληλεγγύης ζητά από το ΓΕΣ αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την έκταση των κρουσμάτων της νέας γρίπης και καταγγέλλει ότι στα περισσότερα στρατόπεδα συνεχίζονται κανονικά τα προγράμματα ασκήσεων, δημιουργώντας επιβαρυντικές συνθήκες για την υγεία των στρατιωτών, ενώ στο κέντρο εκπαίδευσης Υγειονομικού στην ¶ρτα οι έφεδροι υγειονομικοί αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι είδη υγιεινής, όπως σαπούνια και αντισηπτικά!
¶λλο ένα περιστατικό, που επιβεβαιώνει την παραδοσιακή αμέλεια των υπευθύνων για τις συνθήκες διαμονής, συνέβη μερικές ημέρες νωρίτερα στο κέντρο νεοσύλλεκτων στην Αυλώνα, όπου 150 φαντάροι μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, καθώς προσβλήθηκαν από γαστρεντερίτιδα ύστερα από κατανάλωση κοτόπουλου την παραμονή επισκεπτηρίου.

ΕΝΤΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ
Ακόμη δύο θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης ανακοινώθηκαν χθες το πρωί της Κυριακής, ανεβάζοντας στους έντεκα το συνολικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της γρίπης των χοίρων από τον περασμένο Μάιο, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ασθένεια στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αγόρι 16 χρόνων και έναν 70χρονο άνδρα. Ο 16χρονος νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή λόγω σοβαρού νοσήματος. Συγχρόνως νόσησε από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης και παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο 70χρονος έπασχε από βαρύτατη πνευμονική ίνωση και νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου και απεβίωσε από αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή ανακοπή. Στη διάρκεια της νοσηλείας του διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί και από τη νέα γρίπη.
Ένα αγόρι 7,5 χρόνων παρουσίασε σοβαρή επιπλοκή από τη νέα γρίπη και από το Σάββατο νοσηλεύεται διασωληνωμένο στην εντατική. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) το αγοράκι δεν έχει ιατρικό ιστορικό οποιασδήποτε πάθησης.

«Εμβόλιο» στο ΕΣΥ
Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας είναι η πρώτη ορατή «παρενέργεια» της απόφασης των γιατρών του ΕΣΥ να καταθέσουν προγράμματα εφημεριών με βάση τα προβλεπόμενα κονδύλια, κάτι που θα οδηγούσε σε “εφημεριακό κραχ” στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς και να κηρύξουν 24ωρη απεργία την επόμενη Δευτέρα.
Με την τροπολογία, που προστέθηκε στο σχέδιο νόμου για την “κοινωνική αλληλεγγύη”, προκηρύσσονται 1.000 θέσεις ιατρικού προσωπικού (από τις συνολικά 2.000 που προβλέπει ο νόμος του Μαρτίου για το 2009), ρυθμίζονται τα όρια των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών με βάση τις αποδοχές εφέτη με 19 χρόνια προϋπηρεσίας και προβλέπεται χορήγηση αποζημίωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στην περίπτωση που εργαστεί υπερωριακά, εάν ξεσπάσει πανδημία νέας γρίπης.
Σήμερα το πρωί η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα δεχτεί τελικά τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, για να συζητήσει μαζί τους τις εκκρεμότητες που αφορούν τις προσλήψεις προσωπικού και το εφημεριακό ζήτημα.

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι, εάν ο υγειονομικός μηχανισμός είχε κινητοποιηθεί, ώστε να καλυφθούν τα κενά στις μονάδες εντατικής θεραπείας και να οργανωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τον αντίστοιχο ζήλο που κινητοποιήθηκε για τον εμβολιασμό, τότε η αντιμετώπιση του ενδεχόμενου πανδημικού κύματος γρίπης από τις δημόσιες υπηρεσίες θα ήταν μία απλή υπόθεση. “Σήμερα στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργούν δώδεκα-δεκατρία κρεβάτια ΜΕΘ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ενώ με σπασμωδικές κινήσεις επιχειρείται να καλυφθούν κενά σε κλινικές περιφερειακών νοσοκομείων”. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις μετακίνησης γιατρού από την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, καθώς και καρδιολόγων από κεντρικά νοσοκομεία, για να εφημερεύουν στο νοσοκομείο του Κιλκίς. “Πρόκειται για επικίνδυνες αποφάσεις, οι οποίες υποχρεώνουν τους γιατρούς να εφημερεύουν σε νοσοκομεία διαφορετικά από αυτά όπου εργάζονται, στα οποία, όπως είναι λογικό, δεν μπορούν να γνωρίζουν το ιατρικό ιστορικό των ασθενών που νοσηλεύονται”, τόνισε η γραμματέας της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των ημερών, τους εμβολιασμούς, η γραμματέας της ΕΝΙΘ μίλησε για “κατευθυνόμενο πανικό που δημιουργεί την εντύπωση ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με ένα εμβόλιο, όταν πρόκειται για έναν ιό του οποίου η βαρύτητα δεν διαφέρει από αυτή άλλων ιών γρίπης και το ΕΣΥ βρίσκεται υπό διάλυση».

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού παίρνουν σειρά από σήμερα για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Ο εμβολιασμός γίνεται σε νοσοκομεία για ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, που παρακολουθούνται από το εκάστοτε νοσοκομείο και τους αιμοδότες του κάθε νοσοκομείου, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα των κέντρων υγείας και του ΙΚΑ μπορούν να πηγαίνουν ασθενείς με μακροχρόνια νοσήματα και άτομα που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Πληροφορίες παρέχονται στην τηλεφωνική γραμμή 1135 και στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Κατά την πρώτη εβδομάδα εμβολιασμού του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού (που αριθμεί συνολικά 115.000 άτομα) εμβολιάστηκαν περίπου 12.000, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιφυλακτικοί οι Θεσσαλονικείς
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο της νέας γρίπης εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς, παρότι θεωρούνται πολύ καλά ενημερωμένοι. Αυτό προκύπτει από έρευνα την οποία έκανε η εταιρεία δημοσκοπήσεων “To The Point” σε δείγμα 642 ατόμων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 ετών και άνω, στο διάστημα από 10 έως 16 Νοεμβρίου. Μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα κάνει οπωσδήποτε το εμβόλιο. Το 35,2% δηλώνει πως θα το κάνει, εάν τους το συστήσει ο γιατρός, ενώ το 53,2% επιμένει πως δεν πρόκειται να εμβολιαστεί. Περισσότερο επιφυλακτικές εμφανίζονται οι ηλικίες 35-44, όπου το ποσοστό όσων επιμένουν στο «όχι» ανέρχεται στο 62,6%, και οι γυναίκες οι οποίες δηλώνουν πως δεν θα κάνουν το εμβόλιο σε ποσοστό 56,8% έναντι 48,5% των ανδρών.
Οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται επαρκώς ενημερωμένοι αναφορικά με τη νέα γρίπη σε ποσοστό 72,2%, ενώ το 26,6% δηλώνει πως δεν διαθέτει επαρκή ενημέρωση. Περισσότερο ενημερωμένες είναι οι γυναίκες, σε ποσοστό 77,3% έναντι 65,8% των ανδρών.
Σχεδόν ένας στους δύο Θεσσαλονικείς (για την ακρίβεια το 41,8% των ερωτηθέντων) θεωρεί ότι τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες υγείας της πόλης δεν έχουν οργανωθεί καλά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από τη νέα γρίπη, ενώ το 27,7% πιστεύει το αντίθετο.