Stage τέλος στο Δημόσιο, με διαφωνίες

Κυβερνητική σύσκεψη σήμερα – Πρόσθετο πρόβλημα η μοριοδότηση

Του Κωνσταντινου Zουλα

Σε έκτακτη σημερινή συνάντηση των αρμοδίων υπουργών στο Μαξίμου αναμένεται να αποφασισθεί αν οι χιλιάδες νέοι που εργάσθηκαν για μεγάλο διάστημα στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage), θα έχουν εντέλει κάποια πλεονεκτήματα αν διεκδικήσουν την πρόσληψή τους μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο. Την παραπομπή του θέματος στους κ. Θ. Πάγκαλο, Χ. Παμπούκη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούση και Ανδ. Λοβέρδο αποφάσισε χθες ο πρωθυπουργός συνεκτιμώντας προφανώς το έλλειμμα συνεννόησης που κατεγράφη ανάμεσα στον κ. Λοβέρδο, που άφησε δημοσίως κάποιες ελπίδες στους «όμηρους» των stage, και τους κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση που την ίδια στιγμή τον διέψευσαν.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική της κυβέρνησης για το άκρως προβληματικό αυτό ζήτημα αποσαφηνίστηκε χθες τόσο μέσω του υπουργού των Εσωτερικών όσο και του κ. Γ. Πεταλωτή. Αμφότεροι ξεκαθάρισαν ότι είναι «οριστική απόφαση της κυβέρνησης η κατάργηση των stage στον δημόσιο τομέα», ενώ ο κ. Πεταλωτής τη χαρακτήρισε επιπλέον ως «παράνομη διαδικασία της Ν.Δ.». Από τούδε και στο εξής δηλαδή όχι μόνον δεν πρόκειται να ανανεωθεί καμία ανάλογη σύμβαση εργασίας, αλλά επιπλέον θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ακυρώσει και τα stage που υπεγράφησαν προεκλογικώς από τη Ν.Δ. και εκτιμώνται σε 12.000.

Με το δεδομένο αυτό η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου -η οποία σημειωτέον θα γίνει χωρίς την παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου- έχει προφανώς το νόημα να βρει διέξοδο στον νόμο που προβλέπει τη μοριοδότηση με 50% όσων εργάστηκαν σε stage άνω των 24 μηνών και τυχόν διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους μέσω ΑΣΕΠ.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πεταλωτής άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν τίθεται καμία περίπτωση να ισχύσει η συγκεκριμένη μοριοδότηση, αλλά ουδόλως απέκλεισε ο νέος νόμος, που θα φέρει σύντομα στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, να προσφέρει κάποια (σαφώς μικρότερα) προνόμια σε όσους έχουν εργασθεί με stage για πολλούς μήνες. Επί της ουσίας δηλαδή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις μάλλον υπερβολικές προσδοκίες που καλλιέργησε για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, ασχέτως βέβαια αν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελών της κυβέρνησης».

Εν τω μεταξύ στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε το απόγευμα υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου ιεραρχήθηκαν οι νόμοι, τους οποίους θα καταθέσει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης μάλλον θα είναι η πρώτη νομοθετική απόφαση και κατά πληροφορίες επιβεβαιώθηκε ότι θα αφορά οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 13.000 ευρώ, και ότι η πρώτη δόση ύψους 1.300 ευρώ θα δοθεί εντός του 2009. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ακολουθήσουν επίσης οι νόμοι για την προστασία των δανειοληπτών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα κατατεθεί και το νέο πλαίσιο προστασίας του πολίτη, το οποίο μεταξύ άλλων θα καταργεί το αδίκημα της κουκούλας ως ιδιώνυμο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ανάγκη να υπάρχει πάντα συνεννόηση με το Μαξίμου πριν από οποιαδήποτε σοβαρή υπουργική πρωτοβουλία, ενώ επέστησε την προσοχή και για κάποιες «διαρροές» στον Τύπο -φωτογραφίζοντας την πρόσφατη διένεξη του κ. Πάγκαλου με την κ. Κατσέλη- και αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα εν οίκω μη εν δήμω. Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε ότι συγκεκριμένοι υπουργοί επισήμαναν ως ανησυχητική τη στάση που έχει επιλέξει το ΚΚΕ. Παρατήρησαν συγκεκριμένα ότι ο Περισσός διοργάνωσε τις τελευταίες ημέρες όσες συγκεντρώσεις είχε κάνει την τελευταία πενταετία, θέμα το οποίο φαίνεται να προβληματίζει ως προς την αντιμετώπισή του και το Μαξίμου.