Σταματούν να δέχονται εντολές των ασφαλιστικών ταμείων οι ιδιώτες γιατροί

Αθήνα: Σταματούν να δέχονται εντολές των ασφαλιστικών ταμείων από σήμερα Δευτέρα, οι ιδιώτες γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για τα χρήματα που τους χρωστούν.

Αυτό σημαίνει ότι θα δέχονται τους ασθενείς για εξέταση, αλλά θα κόβουν απόδειξη, εισπράττοντας το ποσό που τους αναλογεί στις εξετάσεις.

Από τη Δευτέρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί της Αττικής θα δέχονται τους ασθενείς με βιβλιάρια του δημοσίου, μονάχα εφόσον αμείβονται τοις μετρητοίς.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι προγραμματίζεται εξόφληση των χρεών του Οργανισμού Ασφαλισμένων του Δημοσίου προς ιδιώτες γιατρούς, εργαστήρια και κλινικές.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται και τη Δευτέρα η απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό Περίθαλψης των Ασφαλισμένων του Δημοσίου, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Η απεργία αναμένεται να λήξει την Τρίτη.

Τέλος και τα απογευματινά ιατρεία

Στον αέρα βρίσκονται από τη Δευτέρα τα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, εξαιτίας του κλεισίματος του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου λειτουργούσαν εδώ και επτά χρόνια και της ενσωμάτωσής του στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει πως ακόμα και αν οι ασθενείς καταβάλλουν την αμοιβή που ορίζει ο νόμος, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των ιατρείων δε θα μπορούν να την εισπράξουν. Εφόσον δε θα πληρώνονται, δεν θα έχουν λόγο να εργάζονται υπερωριακά.

Επιπλέον, κινδυνεύουν να απολυθούν οι συμβασιούχοι που πολλά νοσοκομεία προσέλαβαν για να καλύψουν τα απογευματινά ιατρεία.

Οι ασθενείς, πάλι, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύμηνες λίστες. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πάνω από 500.000 ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται στα απογευματινά ιατρεία.

Εν τω μεταξύ, από 1η Δεκεμβρίου, οι φαρμακοποιοί σταματούν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους όσων ταμείων καθυστερούν τις οφειλές τους.