Σταματούν να εφημερεύουν οι γιατροί από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου

 

 

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Ρεθύμνου συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο θέμα της πληρωμής των εφημεριών.

Είναι γνωστό ότι, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας που εδώ και 2 χρόνια δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ανώτατα όρια εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών, εκκρεμεί από την αρχή του χρόνου η οριστική ρύθμιση του θέματος των εφημεριών.

Είναι γνωστό επίσης ότι το Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην συνεδρίαση της 20

ης

Μαΐου 2008 αμφισβήτησε τη  νομιμότητα της  «τροπολογίας  Αβραμόπουλου» ( ν.3654/2008) για την αναστολή ισχύος των ΠΔ και άρα τη νομιμότητα των μέχρι σήμερα πληρωμών για εφημερίες από 1/1/2008, παραπέμποντας το θέμα στον Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Μέχρι σήμερα όμως έχουν αναβληθεί 2 συνεδριάσεις της Ολομέλειας (στις 6 και στις 18 Ιουνίου) χωρίς να έχει προσδιοριστεί νέα ημερομηνία συζήτησης.

Το αποτέλεσμα αυτής της νομικής εκκρεμότητας είναι να είμαστε απλήρωτοι για τις εφημερίες του Απριλίου, αφού το τοπικό Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τα εντάλματα μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια επί του θέματος.  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, αν η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμφωνήσει με την απόφαση του Ι Τμήματος, να τιναχτεί στον αέρα όλο το σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων και των Κ.Υ. αφού δεν μπορούν να αποζημιωθούν όσες εφημερίες ξεπερνούν το «πλαφόν» των ΠΔ ( περίπου 3 το μήνα για τους ειδικευμένους και 4 για τους ειδικευόμενους γιατρούς, αντί των 8-12 που σήμερα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο).

Τη στιγμή δηλαδή που τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. έχουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλείψεων σε πόρους, προσωπικό και υποδομές, το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε το στοιχειώδες: την κανονική πληρωμή των γιατρών για την υπερωριακή  εργασία που με κόπο και ευθύνη έχουν ήδη προσφέρει .

Θεωρούμε ότι αυτό υπερβαίνει τα όρια ανοχής οποιουδήποτε εργαζόμενου .

Επειδή λοιπόν :

Ø      Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.

Ø      Οι διαβεβαιώσεις των «αρμοδίων» και οι εξαγγελίες μέτρων ( πχ μαζικών  προσλήψεων γιατρών ) δεν πείθουν πια κανένα.

Ø      Ο κίνδυνος νέας αναβολής του θέματος στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και νέας καθυστέρηση της πληρωμής μας  είναι υπαρκτός

Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε να διατεθειμένοι να αποδεχτούμε άλλο τέτοια προσβλητική  μεταχείριση και ότι είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την εργασιακή και μισθολογική μας αξιοπρέπεια με κάθε τρόπο.

Απαιτούμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων μας.

Με δεδομένο ότι όλοι οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. έχουν ήδη υπερβεί για το μήνα Ιούνιο το επιτρεπτό όριο των εφημεριών , αρνούμαστε να προσφέρουμε άλλη υπερωριακή εργασία χωρίς τη διασφάλιση της αμοιβής της.

Αποφασίζουμε ότι από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου δεν θα υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί στο Νοσοκομείο και τα κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου, ενώ ταυτόχρονασταματά στο πρωινό ωράριο κάθε μη επείγουσα λειτουργία του Νοσοκομείου ( τακτικά εξωτερικά ιατρεία, προγραμματισμένα χειρουργεία και εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας).  

Οι γιατροί έχουν αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια την υπευθυνότητα τους, στηρίζοντας με υπεράνθρωπη προσπάθεια ένα Σύστημα Υγείας ετοιμόρροπο. 

Καιρός είναι αναλάβουν τις ευθύνες τους  οι «καθ΄ ύλην» αρμόδιοι και να δώσουν μια βιώσιμη και οριστική λύση στο αδιέξοδο που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Σε διαφορετική περίπτωση , είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε τους πολίτες ότι η περίθαλψη στο Νομό μας μπαίνει σε μια σοβαρή περιπέτεια.

 

 Ρέθυμνο  19 Ιουνίου 2008

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ