Σταματούν προμήθεια ορθοπεδικού υλικού στο ΚΑΤ

Χωρίς ορθοπεδικά υλικά κινδυνεύει να μείνει από αύριο το νοσοκομείο ΚΑΤ, εξαιτίας της απόφασης του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού να διακόψει τις προμήθειες και να αποσύρει τις παρακαταθήκες εργαλείων και υλικών. Ο Σύλλογος διαμαρτύρεται για τη μη καταβολή των οφειλών του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές εδώ και δυόμισι χρόνια, οι οποίες ανέρχονται στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος είναι η απόφαση Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην εγκρίνονται τα σχετικά εντάλματα πληρωμής καθώς θεωρεί παράνομο τον τρόπο προμήθειας των υλικών. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα υλικά, η διαδικασία προμήθειας που εφαρμόζεται βασίζεται σε υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται τιμή πλαφόν των υλικών και επομένως δεν χρειάζεται να γίνει διαγωνισμός. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί ότι οι προμήθειες γίνονται με απευθείας ανάθεση και ως εκ τούτου δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σύλλογου, έχει ζητηθεί από το υπουργείο να επιλύσει το πρόβλημα νομοθετικά, ορίζοντας ότι όλες οι προμήθειες που έχουν πραγματοποιηθεί και πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, ανεξαρτήτως ποσού, να θεωρούνται ότι έγιναν νομίμως και τα χρηματικά εντάλματα να εξοφλούνται. Οπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, η ρύθμιση που προτίθεται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας θα περιπλέξει την κατάσταση, αφού από τη διατύπωσή της δεν γίνεται σαφές ότι οι συμβάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι νόμιμες, σύμφωνα με τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις.

Κατόπιν τούτου, ο Σύλλογος αποφάσισε διακοπή των προμηθειών προς το νοσοκομείο ΚΑΤ και απόσυρση των παρακαταθηκών, επιλέγοντας το συγκεκριμένο νοσοκομείο επειδή το πρόβλημα ξεκίνησε από την αρμόδια για το ΚΑΤ πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και επειδή είναι το νοσοκομείο με τις μεγαλύτερες παραγγελίες στα ορθοπεδικά υλικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας αργά χθες το βράδυ, δεν τίθεται θέμα σχετικά με τον ομαλό και απρόσκοπτο εφοδιασμό των νοσοκομείων και τη λειτουργία όλων των τμημάτων τους και των χειρουργείων.