Στάσεις εργασίας και επισχέσεις στον Ευαγγελισμό

Πεννυ Μπουλουτζα

Με επισχέσεις και στάσεις εργασίας των γιατρών «γιόρτασε» ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Οι γιατροί του Ευαγγελισμού, διαμαρτύρονται για την μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους από τον περασμένο Ιανουάριο, πρόβλημα που καταγράφεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η συμμετοχή στη χθεσινή πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων των γιατρών ήταν μαζική ενώ περίπου 400 γιατροί του νοσοκομείου έκλεισαν συμβολικά χθες το πρωί την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Ηλίας Σιώρας, μέλος της Επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς του Ευαγγελισμού, οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, δηλαδή επίσχεση εργασίας από το τακτικό ωράριο και τις εφημερίες για τους ειδικευόμενους και στάσεις εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι για τους ειδικευμένους, έως ότου πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες τουλάχιστον του μήνα Iανουαρίου. Μάλιστα για την απόφασή τους αυτή και εν όψει της μεθαυριανής γενικής εφημερίας του νοσοκομείου ενημέρωσαν χθες τη διοίκηση του Ευαγγελισμού. Εκτός από την καθυστέρηση αποπληρωμής των εφημεριών οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού, τους χαμηλούς μισθούς και τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας καθώς καλούνται να κάνουν 6 έως 10 εφημερίες το μήνα.

Σε αναταραχή βρίσκονται επίσης οι γιατροί των περισσότερων νοσοκομείων της χώρας λόγω των απλήρωτων εφημεριών. Χθες, το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός «έκλεισε» έναν μήνα επίσχεσης εργασίας των γιατρών, ενώ για άλλη μία γενική εφημερία παρατηρήθηκε σοβαρή ταλαιπωρία των ασθενών που προσήλθαν στο νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Παρασκευή, οι διευθυντές των κλινικών του Ερυθρού Σταυρού, υπέγραψαν έγγραφο το οποίο απέστειλαν στη διοίκηση του νοσοκομείου με το οποίο χαρακτηρίζουν ως επισφαλή την εφημερία του, εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας των ειδικευομένων γιατρών. Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των πιέσεων προς το υπουργείο Υγείας, γιατροί από όλη τη χώρα διοργανώνουν για την ερχόμενη Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.