Στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία

ΤA προβλήματα στον χώρο της Υγείας συνεχίζονται, με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να πραγματοποιούν τρίωρες στάσεις εργασίας και τους προμηθευτές να επιχειρούν για άλλη μία φορά να αποσύρουν τα αναλώσιμα. Το Yπουργείο Υγείας ζήτησε να ξεκινήσει η καταγραφή των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα τρίωρες στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με κεντρικό αίτημά τους την εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το ωράριο και τις εργασιακές συνθήκες, καθώς και την υλοποίηση της δέσμευσης του Yπουργείου Υγείας για τις προσλήψεις νοσηλευτών. Μάλιστα, η Eνωση Νοσηλευτών προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια διεκδικώντας τον σεβασμό των νόμιμων ωρών εργασίας, που σήμερα καταστρατηγούνται λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παράλληλα, οι προμηθευτές έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν τα αναλώσιμα, καθώς οι οφειλές των νοσοκομείων παραμένουν. Οι προμηθευτές αντιδρούν στην πρόταση διακανονισμού των Yπουργείων Οικονομίας και Υγείας, καθώς και στη ρύθμιση των χρεών του ΕΣΥ.

Εν τω μεταξύ, το Yπουργείο Υγείας, με εγκύκλιό του προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ζητεί από τους διοικητές να ξεκινήσουν τη διαδικασία καταγραφής και ρύθμισης των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.