Στάσεις εργασίας των γιατρών Δρομοκαΐτειου

Σε κινητοποιήσεις κατέφυγαν ξανά οι γιατροί του ψυχιατρικού νοσοκομείου Δρομοκαΐτειο, που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στο πρόγραμμα των εφημεριών του ιδρύματος.

Οι γιατροί που πραγματοποιούν χθες και σήμερα 4ωρες στάσεις εργασίας από τις 10 π. μ. καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τη διοίκηση του νοσοκομείου για «αυθαίρετη μείωση του αριθμού των εφημερευόντων ιατρών» του Ψυχιατρικού, Παθολογικού και Εργαστηριακού Τομέα, «παρά την αντίθετη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διοίκηση προέβαλε ως δικαιολογία ότι υπάρχει έλλειμμα 3.000 ευρώ τον μήνα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ωστόσο δεν προέβη σε καμία ενέργεια προς το υπουργείο.

Οπως τονίζουν, η μείωση των εφημερευόντων γιατρών βάζει το Δρομοκαΐτειο σε τροχιά περαιτέρω ανεπάρκειας και επικινδυνότητας ως προς τη νοσηλεία και τη διαδικασία εισαγωγής των ασθενών.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Δρομοκαΐτειου κ. Πέτρος Κοδέλας, μιλώντας στην «Κ», διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα, καθώς έχουν ήδη ζητηθεί οι σχετικές πιστώσεις από το υπουργείο Υγείας ώστε να καλυφθεί πλήρως το πρόγραμμα των εφημεριών. Aνάλογα και με τις εξελίξεις οι γιατροί θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι επανειλημμένως οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου έχουν αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα του νοσηλευτικού (σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, από τις 1.400 οργανικές θέσεις στο Δρομοκαΐτειο οι 800 είναι κενές), τη συρρίκνωση προγραμμάτων αποκατάστασης στην κοινότητα και την «υπερφόρτωση» του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Ταλαιπωρία των ασθενών

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση των γιατρών, δεν υπάρχει σε 24ωρη βάση κάλυψη από τον Παθολογικό Τομέα του Δρομοκαΐτειου, «με αποτέλεσμα συχνά οι εισαγωγές να γίνονται με μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, αφού περιφέρονται σε όλο το Λεκανοπέδιο για να τους γίνει παθολογικός έλεγχος, ενώ μπορεί να βρίσκονται σε ψυχοκινητική διέγερση».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι καταστρατηγείται διαρκώς ο ανώτατος αριθμός ακούσιων εισαγωγών (δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 10 ανά εφημερία).