Στάση εργασίας της ΟΕΝΓΕ

Τα αιτήματα της στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Τετάρτη ήταν σοβαρά και αφορούσαν στο Ιατρικό Μισθολόγιο και τις μειώσεις καθαρών απολαβών που είδαν πολλοί γιατροί στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου, το νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας και την αναμόρφωση της Ιατρικής Εκπαίδευσης.


Κι όμως. Ενώ τα αιτήματα είναι σοβαρά,  οι προσκείμενες στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρατάξεις που ηγούνται στην ΟΕΝΓΕ έχουν καταφέρει να μηδενίσουν το κύρος της Ομοσπονδίας, οδηγώντας την στην εσχάτη απαξία. Απόδειξη η συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που κάλεσε χτες η Ομοσπονδία μπροστά στο υπουργείο Υγείας. Μετά βίας συγκεντρώθηκαν περί τα 30 άτομα, όταν μόνον το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ διαθέτει 27 μέλη!


Με τέτοια.. μαζικότητα οι συγκεντρωμένοι δεν κατέλαβαν καν το πεζοδρόμιο της Αριστοτέλους και σήμερα δεν υπάρχει ούτε μονόστηλο στον καθημερινό τύπο.


Θλίψη προκαλεί η σύγκριση με παλαιότερες μαζικές συγκεντρώσεις της ΟΕΝΓΕ, οι οποίες κατάφεραν να επιβάλλουν την κλαδική συμφωνία. Τώρα η διεκδίκηση κλαδικής συμφωνίας έχει διαγραφεί ολοσχερώς από το λεξιλόγιο της ΟΕΝΓΕ, ενώ δεσπόζουσα θέση στις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας καταλαμβάνουν οι ορολογίες του ΚΚΕ για «μαύρο μέτωπο ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ» και «ματωμένα πλεονάσματα».


Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υποχρέωση να δώσουν πνοή στις Ενώσεις τους. Μόνον αυτές μπορούν να δώσουν τον τόνο των πραγματικών αναγκών, ώστε να πάψουν τα κομματικά εμβατήρια και κυρίως να τεθούν διεκδικήσεις ώριμες με τρόπο συλλογικό, μαζικό και αποτελεσματικό.