Στάση πελαργού

“Επιστράτευση γιατρών στα σκαριά”, φωνάζουν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Είδηση που επιβεβαιώθηκε δια στόματος Θάνου Πλεύρη, ορίζοντας ως έναρξη της επιστράτευσης τα τέλη της εβδομάδας εάν οι ιδιώτες δεν ανταποκριθούν αυτοβούλως.

Ως αναμενόμενο δε θα ανταποκριθούν. Συνεπώς η επιστράτευση δε βρίσκεται πλέον επί θύραις, αλλά στρογγυλοκάθεται στο σαλόνι του Μαξίμου κι ο Σκέρτσος την τρατάρει γλυκό του κουταλιού.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη επιστράτευση.

Η πρώτη συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια. Τότε η ηγεσία του ΠΙΣ είχε ανέβει στα κάγκελα, καταγγέλλοντας τον Κικίλια ως ανίκανο. Τώρα όμως υπουργός Υγείας είναι ο Θάνος Πλεύρης και ο ΠΙΣ σιωπά. Προφανώς θεωρούν τον Πλεύρη ικανό. Μπορεί να τον θεωρούν και «ικανό για όλα». Από τις 22 Οκτωβρίου έχουν να εκδώσουν ανακοίνωση οι ηγέτες του ΠΙΣ, ενώ η πανδημία μαίνεται και τα Νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Οι ακροδεξιές ιδεολογικές συγγένειες ενίοτε επιβάλουν σιωπή και αναχωρητισμό.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε να μάθουμε ποιές δικαιολογίες θα σκαρφιστούν στη συνδιάσκεψη που έχουν συγκαλέσει με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας το Σάββατο.

Στάση σιγής ακολουθεί και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

«Η επιτροπή απάντα μόνον όταν της τίθενται ερωτήματα» δήλωσε αυστηρά ο Μάκης Βορίδης. Και από τότε η Επιτροπή κάθεται στο ένα πόδι, με το πρόσωπο στον τοίχο, περιμένοντας πότε θα της κάνουν ερώτηση, ώστε να βρει ευκαιρία ν΄ αλλάξει πόδι και να ξεκουραστεί από τη στάση πελαργού.

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης (και των.. συνοδοιπόρων της) είναι ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πως αυτή η διαχείριση οδηγεί το σύστημα υγείας και ολόκληρη τη χώρα στα βράχια.

Η επιστράτευση, οι ανόητες δικαιολογίες και η στημένη όξυνση είναι το τελευταίο τους καταφύγιο.