Στάση πληρωμών για υλικά, παύση εργασιών σε νοσοκομεία

Της Ελένης Πετροπούλου και του Δημήτρη Διαμαντίδη

Αναστέλλονται χειρουργεία, ενώ απειλούνται ακόμη και με «λουκέτο» δεκάδες κλινικές στα νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε υλικά. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση των προμηθευτών να «παγώσουν» τις παραδόσεις.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών, Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος υποστήριξε πως «εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, φοβούμαστε πως μπορούν να κινδυνέψουν ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα νοσοκομεία».

Χθες, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) υποστήριξαν ότι οι ελλείψεις που καταγράφονται είναι σε τέτοιο βαθμό που απειλείται με «κλείσιμο» το 10% των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Λόγω των ελλείψεων υλικών, πρόσθεσαν, ακόμη και προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις χρειάστηκε να σταματήσουν, ενώ κινδυνεύουν να κλείσουν ακόμη και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μαύρη τρύπα 

Ακόμη οι νοσοκομειακοί γιατροί επισήμαναν ότι η «μαύρη τρύπα» στον κλάδο της υγείας αποδίδεται και στην εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων, όπως η φύλαξη, η καθαριότητα και η σίτιση, στον ιδιωτικό τομέα.

Η διοίκηση της ΕΝΙΘ τόνισε ότι με το νέο νόμο για την υγεία αποδιοργανώνονται τα νοσοκομεία και οι γιατροί θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών κάνοντας εφημερίες, για τις οποίες μπορεί και να μη πληρωθούν. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι ΜΕΘ λειτουργούν με γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται με «μπλοκάκι» (σύμβαση έργου).

Παράλληλα, τονίστηκε πως επιμηκύνεται ο χρόνος που χρειάζονται οι ασθενείς για να πάρουν ραντεβού στα νοσοκομεία, ενώ έχουν σταματήσει, λόγω έλλειψης υλικών να γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία και καλύπτονται οι ασθενείς μόνο για επείγοντα περιστατικά.

Σε ερώτηση για τη «μαύρη συνταγογράφηση» φαρμάκων από γιατρούς ασφαλιστικών ταμείων, η διοίκηση της ΕΝΙΘ τόνισε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να βρει αυτούς τους γιατρούς και να τους τιμωρήσει, αντί να δημοσιοποιεί τα ονόματά τους γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «η διαπόμπευση δεν είναι κάθαρση».

«Εμπάργκο» υλικών 

Την ίδια στιγμή, αδυναμία να συνεχίσουν να παραδίδουν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία δηλώνουν οι προμηθευτές, εξαιτίας των χρεών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ), ύστερα από 5 και πλέον χρόνια συσσωρευμένων χρεών (2004 -2010), οι οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων, μόνο προς τα μέλη του Συνδέσμου, ξεπερνούν τα 2,6 δισ.

Μάλιστα, όπως δήλωσαν, από τα 520 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος των προμηθειών φέτος έχουν εισπράξει μόνο 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΕΠ, η αναστολή παραδόσεων, από 11 Οκτωβρίου, είναι «μονόδρομος» για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών που αδυνατεί πλέον να προμηθεύει χωρίς να πληρώνεται. Όπως αναφέρει, «έχουμε οδηγηθεί αντί για μείωση σε αύξηση του χρέους και δεν έχουμε καμία λύση πλέον στο ταμειακό μας αδιέξοδο, αφού οι τράπεζες που ουσιαστικά «συντηρούσαν» τα μέλη μας κι εμείς το ΕΣΥ, ελλείψει ρευστότητας, είναι απρόθυμες να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή μας».

Την πλήρη διακοπή προμηθειών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.).