Στάση πληρωμών στην Υγεία

Στην εποχή του Μνημονίου το υπουργείο Υγείας κάνει στάση πληρωμών δεδουλευμένων πέντε και πλέον μηνών γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, που έχουν δει από τον περασμένο Μάιο τις αποδοχές τους να μειώνονται. Οι κινητοποιήσεις, αναπόφευκτες, λένε οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η μείωση των αποδοχών των γιατρών με τη συνταγή του Μνημονίου υπολογίζεται σε 500-1.000 ευρώ μηνιαίως, λέει στην «Ε» ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). «Ανάλογα με τη βαθμίδα του γιατρού, η μείωση κυμαίνεται σε 6-12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Καθόλου αμελητέα».

Σε αυτό προστίθεται η αθέτηση πληρωμών των δεδουλευμένων εφημεριών που κάνει το υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζόμενων γιατρών σε νοσοκομεία της χώρας και από τον Δεκέμβριο σε όλους τους εργαζόμενους γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ. Απλήρωτες παραμένουν από τον Δεκέμβριο και οι πρόσθετες αμοιβές νοσηλευτών και εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

«Τέτοια καθυστέρηση στην πληρωμή δεδουλευμένων δεν έχουμε δει στο παρελθόν», λέει στην «Ε» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. «Το φαινόμενο είναι γενικευμένο από τον Δεκέμβριο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας», λέει ο Στάθης Τσούκαλος.

Το πρόβλημα με την αποπληρωμή δεδουλευμένων των γιατρών προέκυψε τον Σεπτέμβριο, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα εφημεριών της τέως υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με αυτό, ένα τμήμα εφημεριών, που προβλέπει το σύστημα, πληρώνεται στο τέλος του επόμενου μήνα και οι υπόλοιπες πληρώνονται από το νοσοκομείο, το οποίο και βαραίνουν. Αυτά τα δεδουλευμένα παραμένουν απλήρωτα. «Ο λόγος για 350-700 ευρώ για κάθε γιατρό μηνιαίως, 2.οοο-4.000 ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα του γιατρού μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο Δημήτρης Βαρνάβας.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, προσθέτει ο προέδρος της ΟΕΝΓΕ, είναι οι γιατροί να αρχίσουν να «θέτουν ζήτημα αν θα κάνουν εφημερίες πέραν αυτών που προβλέπει το πακέτο της πρώην υπουργού, με κίνδυνο να παραμείνουν ακάλυπτα τμήματα σε νοσοκομεία».

Ηδη οι αναισθησιολόγοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2010, υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα (2 Μαΐου) δηλώσεις επίσχεσης εργασίας για τα χρήματα που τους οφείλει το νοσοκομείο «για τους 8 αυτούς μήνες που εφημερεύαμε απλήρωτοι», όπως τονίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους.

Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου, αναφέρουν οι γιατροί στην επιστολή, ήταν να τους ενημερώσει ότι «η επίσχεση είναι παράνομη» και όταν διαπίστωσε ότι επέμεναν στην απόφασή τους, ζήτησε από την προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού να πάρει… παρουσίες, ώστε να «κόψει το ημερομίσθιο όσων κάνουν επίσχεση».

Ειδικά για το ΑΧΕΠΑ υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι αναισθησιολόγοι καλύπτουν συνολικά τα γενικά χειρουργεία, τα καρδιοχειρουργικά χειρουργεία και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου. «Επομένως, με την επίσχεση εργασίας των αναισθησιολόγων καταρρέει ολόκληρος ο χειρουργικός τομέας», λέει ο Δ. Βαρνάβας.

«Οι μήνες περνούσαν -Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος- και κάθε 20 του μήνα, τη στιγμή που καταρτίζαμε πρόγραμμα εφημεριών, μας έπειθε η διοίκηση ότι έχει λεφτά και αυτή τη φορά θα μας πληρώσει. Η υπομονή μας όμως έχει και τα όριά της και για το λόγο αυτό τη Δευτέρα 2 Μαΐου υπογράψαμε δηλώσεις επίσχεσης εργασίας για τα λεφτά που μας οφείλει το νοσοκομείο για τους 8 μήνες που εφημερεύαμε απλήρωτοι», καταγγέλλουν οι αναισθησιολόγοι του ΑΧΕΠΑ. *