ΣτΕ- Ειδικό Μισθολόγιο

Το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά ψηφίζει το νόμο 4093/12 για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης και περικόπτει δραματικά τα Ειδικά Μισθολόγια, τα οποία ήδη είχαν υποστεί άλλες δύο μειώσεις από το 2010. Εκτός από τις μαζικές κινητοποιήσεις, όλοι οι κλάδοι καταθέτουν και προσφυγές στο ΣτΕ για ακύρωση των περικοπών.


Πρώτη εκδικάζεται η προσφυγή των δικαστικών (αλλοίμονο!). Η 88/2013 απόφαση του Μισθοδικείου δικαιώνει τους δικαστές πλήρως, χωρίς επιφυλάξεις και χρονοκαθυστέρηση. Μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης είχε προκαλέσει θυμηδία για τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε, όπως πχ ότι οι περικοπές αποδοχών θα προκαλέσουν στους δικαστές ανασφάλεια ως προς τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις φορολογικές και πάσης φύσεως οικονομικές τους υποχρεώσεις, πράγμα το οποίο «μπορεί να εμπνεύσει ανησυχία ως προς την ικανότητά τους να ασκήσουν με ανεξαρτησία και αμεροληψία τα καθήκοντά τους».


Η επόμενη απόφαση εκδίδεται το 2014 και αφορά στην προσφυγή 7 Ενώσεων ενστόλων, τους οποίους επίσης δικαιώνει το ΣτΕ με τον ίδιο τρόπο, θεωρώντας τους σκληρό πυρήνα του κράτους. Μάλιστα η απόφαση καταλαμβάνει όχι μόνον τους προσφεύγοντες, αλλά και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων!


Επακολουθεί η απόφαση του ΣτΕ για τους πανεπιστημιακούς και με μεγάλη καθυστέρηση -λόγω της αποχής των δικηγόρων- η απόφαση για τους γιατρούς ΕΣΥ και τους καθηγητές ΤΕΙ.


Τώρα όμως το ΣτΕ έχει αλλάξει απόψεις και το απασχολεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας..
Διαβάστε περισσότερα..