ΣτΕ- Φαρμακοποιοί: Σύνταξη υποχρεωτικά στα 70

p>Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι αντισυνταγματική η θέσπιση ορίου ηλικίας και χαρακτήρισε το μέτρο αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας

Μόλις γίνονται 70 χρόνων οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να βγαίνουν υποχρεωτικά στη σύνταξη, σύμφωνα με απόφαση που πήρε -σύμφωνα με πληροφορίες- σε χθεσινή «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο, που παλαιότερα (περίπου προ 20ετίας) είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθεσία που επιχειρούσε να συνταξιοδοτήσει υποχρεωτικά τους φαρμακοποιούς με τη συμπλήρωση του 65ου έτους, έκρινε τώρα (κατά πλειοψηφία) ότι το 70ό έτος της ηλικίας αποτελεί «εύλογο χρόνο» για τη συνταξιοδότησή τους, για λόγους που σχετίζονται και με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό της Γ. Παναγιωτόπουλο, ανέτρεψε αντίθετη παραπεμπτική απόφαση του Δ τμήματος που είχε κρίνει (με πλειοψηφία 6/1) ότι η υποχρεωτική συνταξιοδότηση στα 70 είναι αντισυνταγματική.

Το τμήμα είχε δεχθεί (3034/06) ότι η συνταξιοδότηση στα 70 δεν αποτελεί περιορισμό πρόσφορο και αναγκαίο για να επιτευχθεί η προστασία της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι αυτή πρέπει να προστατεύεται με τη θέσπιση των κατάλληλων εγγυήσεων για την ορθή άσκηση όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας και όχι με την υποχρεωτική απομάκρυνση από τον κλάδο προσώπων που δεν έχει βεβαιωθεί σε προσωπικό επίπεδο ότι, λόγω ηλικίας, είναι ακατάλληλα να ασκούν το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Χρονικοί περιορισμοί

Αντίθετα η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφαση, που θα γίνει επίσημα γνωστή σε 1-2 μήνες, δέχεται ότι το κράτος μπορεί να θέτει χρονικούς περιορισμούς στην άσκηση επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία -όπως του φαρμακοποιού- προκειμένου να εξασφαλιστεί η άσκησή τους από πρόσωπα που έχουν τις απαιτούμενες σωματικές και πνευματικές δυνάμεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Κατά την πλειοψηφία της Ολομέλειας ΣτΕ η θέσπιση ορίου ηλικίας αποτελεί κατ αρχήν συνταγματικά επιτρεπόμενο περιορισμό, αρκεί το όριο ηλικίας να είναι εύλογο -σύμφωνα με την κοινή πείρα- από τη σκοπιά της βιολογικής κάμψης που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου στον άνθρωπο, σε συνδυασμό με τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκείται το επάγγελμα.

Ετσι το ΣτΕ κατέληξε ότι το 70ό έτος είναι συνταγματικά εύλογος χρόνος για υποχρεωτική συνταξιοδότηση, διότι εξασφαλίζει την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού από πρόσωπα με πλήρεις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις.

Το ανώτατο δικαστήριο θα απορρίψει το προσεχές διάστημα δεκάδες προσφυγές φαρμακοποιών κατά πράξεων που ανακαλούν την άδεια λειτουργίας φαρμακείου λόγω συμπλήρωσης του 70ού έτους. Το Δημόσιο επέμεινε στη δίκη ότι η επίμαχη ρύθμιση του ν. 2955/01 θεσπίστηκε για την προστασία της δημόσιας υγείας και όχι για να διευκολυνθεί η είσοδος στο επάγγελμα νέων φαρμακοποιών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ