«Στείλτε τους σε ιδιωτικό τομογράφο»

Παραιτήθηκε ο διοικητής του Ευαγγελισμού έπειτα από την αποκάλυψη από τον ΕΤ της πρωτοφανούς οδηγίας

Την παραίτηση του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5, ο διοικητής του Ευαγγελισμού Αντώνης Κονταράτος, μετά το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου που αποκάλυπτε οδηγία του πρός όλους τους διευθυντές τμημάτων του νοσοκομείου να στέλνουν ασθενείς σε ιδιώτες προκειμένου να υποβληθούν σε τομογραφία.

Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ώρες απο το Υπουργείο Υγείας. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι ο διοικητής έδρασε με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μηχανήματα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως ακόμη και τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν πολλές μέρες για να κάνουν την εξέταση.

«Μπορείτε κατά την κρίση σας να αποστέλλετε τους περιπατητικούς ασθενείς σε εξωτερικά απεικονιστικά κέντρα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση».

Η πρωτοφανής… οδηγία δόθηκε πριν από λίγες μέρες στους διευθυντές όλων των τμημάτων. Η διοίκηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, προτρέπει τους γιατρούς να στέλνουν… πελατεία στους ιδιώτες.

Κι αυτό χωρίς να διευκρινίζεται το ποιος πληρώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασθενείς κατά πάσα πιθανότητα θα καλούνται να τα… βγάλουν πέρα μόνοι τους, δηλαδή είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους είτε να διεκδικήσουν τα χρήματα από τα Ταμεία τους. Κάποιοι ασφαλιστικοί φορείς καλύπτουν εξ ολοκλήρου ένα τέτοιο κόστος, κάποιοι ένα μέρος του και κάποιοι δεν το καλύπτουν καθόλου.

Ανάλογες «παραπομπές» ασθενών κάνουν οι γιατροί και σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας που διαθέτουν αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο.

Υπολογίζεται ότι καθημερινά δεκάδες ασθενείς παραπέμπονται σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υφίσταται «αιμορραγία» πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα – πάνω από 600 σήμερα πανελλαδικά – η λίστα αναμονής είναι άγνωστη λέξη. Τα ραντεβού κλείνονται αυθημερόν, αλλά με το αζημίωτο: από 150 ως και 450 ευρώ για μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία.

Οσο για τους εξωτερικούς (μη νοσηλευόμενους) ασθενείς, αν είναι… τυχεροί, μπορεί να κλείσουν ραντεβού για αξονική ή μαγνητική τομογραφία στα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία – εκεί η αξονική κοστίζει 73 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτεται από όλα τα Ταμεία. Σε κάποια νοσοκομεία, όμως, η αναμονή είναι μεγάλη.

«Αν έχετε ΙΚΑ, όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι τέλος Μαΐου, για ΟΓΑ από τις 20 Μαΐου και μετά», ανέφεραν από το αρμόδιο γραφείο του Αττικού νοσοκομείου, όταν ο ΕΤ επιχείρησε να κλείσει ραντεβού.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σε κάποιες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι επίτηδες «φουσκώνουν» τη λίστα των πρωινών ραντεβού, ώστε οι ασθενείς να ωθούνται προς τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία αποτελούν μια διόλου ευκαταφρόνητη πηγή εσόδων για τα νοσοκομεία. Μόνο στα νοσοκομεία της Αθήνας, οι απογευματινές επισκέψεις στα νοσοκομεία αγγίζουν κάθε χρόνο τις 200.000 και τα έσοδα ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια είναι σε εκκρεμότητα η προμήθεια ενός δεύτερου αξονικού τομογράφου στον Ευαγγελισμό. Το επιπλέον μηχάνημα θα έδινε «ανάσα» στη μεγάλη λίστα αναμονής εξωτερικών και νοσηλευόμενων ασθενών, αλλά η αγορά του μένει στα συρτάρια από το διάστημα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο νέος αξονικός τομογράφος έπρεπε να εγκατασταθεί στο νοσοκομείο πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004. Είχε προβλεφθεί και ο χώρος εγκατάστασής του, ενώ υπάρχει και το απαραίτητο προσωπικό που θα επέτρεπε την άμεση λειτουργία του.

Ωστόσο, το μηχάνημα δεν αγοράστηκε και βέβαια δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στον Ευαγγελισμό.

Το κόστος αγοράς ενός υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να αποσβεστεί σε μικρό διάστημα, δεδομένης της αυξημένης κίνησης ασθενών στον Ευαγγελισμό – τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε πάνω από 800.000 ευρώ.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ