Στεντ από το Πακιστάν βαφτίζονται ευρωπαϊκά

 

Οι μέθοδοι απάτης στον θαυμαστό κόσμο προμηθειών νοσηλευτικού υλικού

Του Τασου Τελλογλου

Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ εξεπλάγησαν όταν δέχθηκαν επίσκεψη στα γραφεία τους από συνεργάτες δύο αμερικανικών εταιρειών που παρασκευάζουν ιατρικά είδη αγγειοπλαστικής, οι οποίοι τους διεμήνυσαν ότι αν δεν μειώσουν κατά 50% την τιμή των υλικών, θα τους… παρέπεμπαν στον εισαγγελέα. Οι σοβαροί προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αναλώσιμων υλικών δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν επαγγελματικά πλέον, λόγω της διόγκωσης της «μαύρης αγοράς» υλικών, που δίνει δυνατότητα στις μικρότερες εταιρείες ή και σε πολυεθνικές που δουλεύουν με μεσάζοντες στην Ελλάδα να δίνουν, για ευνόητους λόγους, προμήθειες στους γιατρούς που φτάνουν έως και το 30% της τιμής του υλικού.

Το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι περιορίζει την τιμή των στεντ κατά 50% –απόφαση που ακολούθησαν κι άλλα ταμεία– αλλά η απόφαση αυτή είναι «μισή», καθώς αφορά μόνο τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν σύμβαση με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Για τα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας –που κατά τα άλλα ανακοινώνει νέες, «πράσινες» αυτή τη φορά, επαναστάσεις στον χώρο των προμηθειών– κοιμάται, όπως γινόταν πάντα, τον «ύπνο του δικαίου». Εκεί, η μείωση της τιμής των υλικών αγγειoπλαστικής δεν «συμπαρέσυρε» το «πακέτο» των 5.000 ευρώ ανά επέμβαση, που θα έπρεπε να έχει μειωθεί αναλόγως. Κι επειδή ακριβώς αυτό δεν έχει γίνει, τα υλικά αγγειοπλαστικής κοστίζουν ακόμη στα δημόσια νοσοκομεία διπλάσια απ’ ό, τι στις ιδιωτικές κλινικές!

Αλλά και οι «μαυραγορίτες» ιατροί και προμηθευτές αναζητούν νέους τρόπους ώστε να μη μειωθούν τα «ποσοστά» τους. Ετσι, στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, κάποιοι φαίνεται ότι αποφασίζουν κατ’ αρχάς να αυξήσουν τον αριθμό των στεντ, χρησιμοποιώντας τα 3 – 4 φορές παραπάνω απ’ ό, τι αναγνωρίζει η καρδιολογική εταιρεία (1 – 2 ανά αγγείο)! Στην Αθήνα η «μέθοδος» είναι να προκρίνονται «no name» υλικά από το Πακιστάν και την Κίνα που βαφτίζονται προϊόντα «Ευρωπαϊκής Ενωσης», στην Ισπανία.

Ενα άλλο «κόλπο» είναι η τοποθέτηση περισσότερων στεντ που περιβάλλονται από αντιβακτηριολογικό υλικό και είναι και πιο ακριβά, κοστίζουν μετά την απόφαση του ΙΚΑ 1.500 ευρώ, ενώ οι δύο εταιρείες που αναφέραμε στην αρχή δίνουν κόστος… 900 ευρώ! Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΙΚΑ σχεδιάζει να μειώσει και τις τιμές των στεντ για τα περιφερειακά αγγεία…

Σημαντικότερη ανακούφιση στα ταμεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας αναμένεται να επιφέρει η κατά 30% μείωση της τιμής των ορθοπεδικών υλικών (μοσχεύματα κ. ά.) στα οποία εξακολουθεί να γίνεται κατάχρηση. Μειώσεις τιμών αναμένονται και στους νευροδιεγέρτες, ένα αναλώσιμο υλικό, που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη και όχι μόνον. Και εδώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου καταγράφονται απίστευτα πράγματα.

Από 1.200 τιμολογούνται 6.000!

Ετσι, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται νευροδιεγιέρτες με τιμή άνω των 1.200 ευρώ ανά επέμβαση και στην Αθήνα να εμφανίζονται τιμολόγια 5.000 – 6.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει το ΙΚΑ, ενώ στη Θεσσαλονίκη ένας πρόσφατος έλεγχος έδειξε ότι χρησιμοποιούνται νευροδιεγέρτες αξίας έως 22.000 ευρώ (!) ανά επέμβαση. Η κατάσταση αυτή δείχνει, κατά τη γνώμη στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, ότι χωρίς εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο γιατρών από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και χωρίς έλεγχο για το κόστος των υλικών από το –ανύπαρκτο στον τομέα των προμηθειών– υπουργείο Υγείας οι όποιοι έντιμοι «ήρωες» των ασφαλιστικών ταμείων θα δίνουν μάχη οπισθοφυλακής.

Διαδήλωση κατά παραγγελία

Την περασμένη εβδομάδα, γνωστός βιομήχανος με εμπορική δραστηριοποίηση στον χώρο των φαρμάκων εδωσε στους εργαζομένους της επιχείρησής του αδεια για να διαδηλώσουν στο υπουργείο Υγείας κατά της λίστας φαρμάκων. Ο λόγος είναι αυτονόητος. Ολοι οι κλάδοι θα υποστούν πλήγμα από την οικονομική κρίση και o χώρος του φαρμάκου «θα πληρώσει λίγο περισσότερο».

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν σε μία μείωση της τιμής περί το 25% των φαρμάκων με πατέντα, μείωση 28-32% των φαρμάκων η πατέντα των οποίων έχει λήξει και μείωση 36 – 40% της τιμής των αντιγράφων φαρμάκων. Στη νέα ρύθμιση για την τιμή των φαρμάκων πολλά θα κριθούν από τον θεσπιζόμενο για πρώτη φορά τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Ανάπτυξης θα συγκεντρώνει και θα συνεκτιμά στοιχεία από τις 26 χώρες της Ε. Ε.

Σε ορισμένες χώρες (π. χ. Μάλτα) το κράτος δεν ορίζει τιμές, αλλά αυτές ορίζονται με διαπραγμάτευση. Η συχνότερη διαπραγμάτευση των τιμών και ο ανακαθορισμός τους είναι μια από τις καινοτομίες της νέας ρύθμισης. Μία άλλη καινοτομία είναι ότι ορίζεται ανώτατη τιμή αλλά όχι κατώτατη, δηλαδή «προς τα κάτω» η τιμή μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα.