Στερεύουμε και από παθολόγους – Έκκληση για αναβάθμιση της ειδικότητας από το υπουργείο Υγείας

Σήμερα «πάσχουμε» στην Ελλάδα κυρίως από αναισθησιολόγους και εντατικολόγους… Αύριο, δεν θα έχουμε γιατρούς σε μία από τις πιο βασικές ειδικότητες: Την παθολογία! Όσοι νέοι επιλέγουν την ειδικότητα αυτή, όλο και πιο λίγοι, στη συνέχεια φεύγουν να εργαστούν στο εξωτερικό με καλύτερες συνθήκες…

Τον κώδωνα του κινδύνου σε δραματικούς τόνους κρούει μέσω του iEidiseis ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, Ευάγγελος Τούλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μετά την λάμψη των εορτών και την έλευση του νέου έτους, επιστρέφουμε στη σκληρή πραγματικότητα με την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) να μάς έχει οδηγήσει σε επιπόλαιο σχεδιασμό, αντιγραφή δυσλειτουργικών συστημάτων του εξωτερικού, προσωπικούς ιατρούς πολλών ταχυτήτων και άσχετων με το αντικείμενο ειδικοτήτων, έλλειψη (παντελή) συστήματος παραπομπών σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και καμία πρόβλεψη για παιδιάτρους».

Σε σχετική ερώτηση του iEidiseis ο κ. Τούλης μάς είπε ότι «το υπουργείο Υγείας για άλλη μία φορά κωφεύει ως προς το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, που αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), και ενώ έχει ψηφίσει έναν ισοπεδωτικού τύπου νόμο για την Π.Φ.Υ., ετοιμάζεται με προχειρότητα να απελευθερώσει τον δημόσιο Τομέα (Ε.Σ.Υ. κλπ)».

Ο έμπειρος παθολόγος αναφέρει ότι «μέσα σε αυτά τα ιλαροτραγικά παρατηρείται μία πλήρης απαξίωση για την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας με αποτέλεσμα ήδη τη μείωση του αριθμού των ειδικευομένων Παθολογίας και ταυτόχρονα κενές θέσεις παθολόγων και δυσλειτουργία των παθολογικών κλινικών»!

Όπως μάς έκανε γνωστό, η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή αναλογικά έναν ικανό αριθμό Ειδικών Παθολόγων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους διαθέτουν τεράστια κλινική εμπειρία, «αποκομισθείσα από εξαντλητικές εφημερίες πρώτης γραμμής και αντιμετώπιση νοσηλευομένων ασθενών με συννοσηρότητες και βαρύτατες παθήσεις, αφορούσες όλες τις ειδικότητες ακόμη και των χειρουργικών, στο διαγνωστικό σκέλος των οποίων συμβάλλουν τα μέγιστα». Αλλά προσθέτει ότι μεγάλο μέρος αυτού του «πλούτου» αναβάθμισε ήδη Μονάδες Υγείας του εξωτερικού!

Ο κ. Τούλης σπεύδει να διευκρινίσει ότι είναι σημαντικός ο ρόλος των γενικών ιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά είναι διαφορετική η φιλοσοφία της εκπαίδευσής τους με γενικότερες γνώσεις και μικρότερη εμπειρία σε περισσότερες όμως ειδικότητες της Ιατρικής (παθολογία, παιδιατρική, χειρουργική, γυναικολογία κλπ), χωρίς όμως να υποκαθιστούν ή να αντικαθιστούν τον ειδικό παθολόγο.

«Ως πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, αλλά μάλλον εκφράζοντας και τις απόψεις των παθολόγων, θεωρώ ευθύνη μας τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε, ώστε να αναχαιτίσουμε την απαξίωση της ειδικότητάς μας και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή λειτουργία και την υποβάθμιση της Εθνικής μας Υγείας από την τυχόν έλλειψη του κινητήριου μοχλού της, των παθολόγων».

Δηλώνω επίσης, ότι βρισκόμαστε σε επαφή με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε στρατηγικές για την προστασία και την αναβάθμιση του ρόλου των παθολόγων, βάζοντας ίσως και ένα λιθαράκι στην αποφυγή περαιτέρω braindrain».

ΠΗΓΗ: i-Eidiseis / ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ