Στη σύνοδο κορυφής των «27» ο περιορισμός των ελλειμμάτων που δημιούργησε η κρίση

Ηρθε η ώρα του νοικοκυρέματος

Στη σύνοδο κορυφής των «27» ο περιορισμός των ελλειμμάτων που δημιούργησε η κρίση

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Kαλλεργη

Τη μετάβαση από τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην, ίσως, ακόμα πιο επώδυνη αντιμετώπιση των δημοσιονομικών τους συνεπειών αναμένεται να σηματοδοτήσει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες, εν μέσω διιστάμενων απόψεων σχετικά με τη σωφροσύνη μιας ταχείας επιστροφής στην ορθοδοξία του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο κίνδυνος να υπονομευθεί η ανάκαμψη, από τη βιαστική λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, είναι πραγματικός, όμως προς το παρόν οι επίμονες εκκλήσεις της Γαλλίας για ελαστικότερη προσέγγιση στις απαιτήσεις του Συμφώνου δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Aν και υπάρχουν χώρες που ενδόμυχα εύχονται μια τέτοια χαλάρωση, για πολλούς υπάρχει ο εξής κίνδυνος: μια νέα «εγχείρηση» στο Σύμφωνο θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με κάθε είδους «παρεξήγηση και κατάχρηση», όπως το έθεσε προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ με τον οποίο συμφωνεί και η τσεχική προεδρία της Ενωσης (αλλά και η επερχόμενη σουηδική), που έχει εισάγει στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος ή Κειμένου Συμπερασμάτων της συνόδου, την επισήμανση ότι οι κυβερνήσεις «επιβεβαιώνουν την ισχυρή προσήλωσή τους» στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών «και στο Σύμφωνο Σταθερότητας».

Η γαλλική πρόταση είναι να μην συνυπολογισθούν στην εφαρμογή των κατασταλτικών διατάξεων του Συμφώνου, ελλείμματα που προέρχονται ευθέως από τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης. Η πρόταση έπεσε στο κενό καθώς απερρίφθη ήδη από το Συμβούλιο Ecofin της περασμένης εβδομάδος, όμως μια νέα προσπάθεια από γαλλικής πλευράς στη σύνοδο δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Εκείνο στο οποίο φαίνεται όλοι να συμφωνούν είναι πως δεν τίθεται πλέον ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων στο μέτωπο του μετριασμού των συνεπειών της κρίσης. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν όψει της συνόδου, η αρχική φιλοδοξία να φθάσουν τα μέτρα αυτά σε ύψος το 1,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ξεπεράσθηκε κατά πολύ. Μέχρι τώρα τα μέτρα ανέρχονται σε αξία στο 2,1% του ΑΕΠ της Ενωσης, ενώ αν συνυπολογισθούν οι δαπάνες που θα επιβάρυναν και χωρίς έκτακτα μέτρα τα συστήματα προνοίας των κρατών-μελών -όπως τα επιδόματα ανεργίας-, τότε ο συνολικός λογαριασμός φθάνει το 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ποσό που δεν απέχει πολύ από το ένα τρισ. ευρώ. Ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαρκή ετοιμότητα για μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, τονίζει ότι θα πρέπει στη σύνοδο «να εστιάσουμε την προσοχή μας στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και να ετοιμάσουμε «τη στρατηγική εξόδου από την κρίση». Αρκεί το φως που έχει φανεί στην άκρη του τούνελ της κρίσης «να μην είναι το τρένο που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση», όπως το έχει θέσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Μίροσλαβ Κάλουσεκ.

«Στρατηγικές εξόδου» μελέτησαν στο G8

Tο θέμα της συγκράτησης των δημοσιονομικών δαπανών και του κόστους για τη διάσωση των τραπεζών εξέτασαν οι υπουργοί Oικονομικών του G8, καθώς η οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης. Oι αξιωματούχοι των οκτώ πλουσιότερων κρατών δήλωσαν ότι θα ήταν φρόνιμο να μελετηθούν «στρατηγικές εξόδου» οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν όταν η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει διασφαλιστεί. Oι υπουργοί ζήτησαν μάλιστα από το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο να εξετάσει, πώς μπορεί να γίνει αυτό, χωρίς να αναζωπυρωθεί η δίχρονη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Παράλληλα, ωστόσο, τόνισαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να περιορίσουν τα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης αξίας 2 τρισ. δολαρίων. «H ανάπτυξη οφείλει να παραμείνει ο πρωταρχικός στόχος της αμερικανικής πολιτικής» τόνισε ο υπουργός Oικονομικών των HΠA Tίμοθι Γκάιτνερ. «Eίναι ακόμη πολύ νωρίς για να μεταβάλλουμε την πολιτική μας».

Tην εκτίμηση ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις να αποσύρουν ή να περιορίζουν τα οικονομικά πακέτα στήριξης εξέφρασε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου Nτομινίκ Στρος Kαν. «Πρώτα πρέπει να εξέλθουμε της κρίσης», τόνισε ο ίδιος.