Στιγμιότυπα από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Pclass=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”>

 


Από την τοποθέτηση της κ. Συλβάνας Ράπτη βουλευτού ΠΑΣΟΚ κατά τη χτεσινή (24-2-09) συζήτηση στη Βουλή:


«Επιτρέψτε μου την έκφραση, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο και στο αξίωμα του Υπουργού και των Υφυπουργών, να νομίζω και να διατυπώσω εδώ την ένστασή μου γι’ αυτήν την υπόθεση. Το σύστημα το οποίο προτείνετε είναι το πολυδιευθυντικό, δηλαδή, για να καταλάβουμε όλοι εμείς που δεν είμαστε γιατροί, που δεν έχουμε σχέση με το χώρο της υγείας, θα υπάρχουν πολλοί διευθυντές. Και το απλοϊκό, το αφελές, ενδεχομένως, ερώτημα, που κάνει ένας Έλληνας πολίτης, που παρακολουθεί αυτήν τη συζήτηση, είναι: «Ωραία, να υπάρχουν πάρα πολλοί διευθυντές. Ποιος θα βγάζει τη δουλειά; Ποιος θα βγάζει τις εφημερίες; Πώς εγώ που θα μπω αύριο, μεθαύριο –κούφια η ώρα, αλλά μπορεί να συμβεί στον καθένα μας- στο νοσοκομείο, θα εξυπηρετηθώ;». Και υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που θέτει ο απλός λαός. Οι νοσηλευτές, οι νοσηλεύτριες γιατί να μη γίνουν όλες διευθύνουσες;»

Αν βεβαίως επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της κ. Συλβάνας Ράπτη διαβάζει στο βιογραφικό της: «Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό Ιατρό Γιάννη Δατσέρη, Διευθυντή του ΕΣΥ στον «Ευαγγελισμό».


Ως γνωστόν ο Γιάννης Δατσέρης είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρωτεργάτης του Συλλόγου Διευθυντών ΕΣΥ. Συνεπώς είτε ο κ συνάδελφος δεν μιλάει στη σύζυγό του για επαγγελματικά του ζητήματα, είτε η βουλευτής παριστάνει την αφελή. Δυστυχώς η κ Ράπτη δεν αποτελεί εξαίρεση. Όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ παριστάνει την αφελή. Με τις ανοησίες που ξεστομίζουν ασταμάτητα δυσαρεστούν και αηδιάζουν 20.000 νοσοκομειακούς γιατρούς. Υπολογίζουν όμως κουτοπόνηρα ότι εάν τροφοδοτούν την αναστάτωση στα Νοσοκομεία θα δυσαρεστούνται με την κυβέρνηση 10 εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών, συνεπώς το μικροκομματικό όφελος είναι πολλαπλάσιο για το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα αφήνουν ασύδοτο Λαοπόδη και συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να συναγελάζονται με τη ΔΗΚΝΙ και να καταλήγουν χέρι-χέρι σε κείμενα αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου, τα οποία ο Υπουργός Υγείας ως αναμενόμενο θα εμφανίσει με το γνωστό διαστρεβλωτικό του τρόπο.  

Ιδού τι είπε ο κ. Αβραμόπουλος στη Βουλή για τη χτεσινή απόφαση του Γενικού Συμβουλίου:


«Η ΟΕΝΓΕ λοιπόν με απόφασή της στις 23 Φεβρουαρίου, αντίγραφο της οποίας καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής, δηλώνει ότι καλύπτονται οι όροι της κλαδικής σύμβασης με την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις βελτιώσεις που μέσα από το γόνιμο διάλογο η Κυβέρνησή μας αποφάσισε.

Τι θα κάνει όμως τώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Εκεί θέλω να μας δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση. Θα επιμείνει στη στείρα άρνηση που διατυπώνουν κάποιοι εκ των συναδέλφων και θα αγνοήσει τη θέληση των συνδικαλιστικών παρατάξεων και των νοσοκομειακών γιατρών όπως κυρίαρχα εκφράζεται;

Κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, ήλθε η ώρα των αποφάσεων, αποφάσεων ευθύνης και ειλικρίνειας, πέρα από προφάσεις και βέβαια μακριά από υποκρισίες.

Υποστηρίξατε ότι ψηφίζουμε ένα νόμο που δεν εκφράζει τους γιατρούς. Τώρα που σας το δηλώνουν και δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο τι θα πράξετε; Η ώρα των αποφάσεων και της συνέπειας των λόγων και των έργων στα οποία αναφερθήκατε πρωτύτερα είναι εδώ.

Έχετε την επιλογή. Και από τις επιλογές μας τελικά όλοι κρινόμαστε. Και θα κριθούμε από την μεγάλη οικογένεια των γιατρών».

Μετά απ΄ όλα αυτά δικαίως ο Παν. Λαφαζάνης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ρώτησε:

«κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Γιατί αυτό το ξήλωμα στο πολυδιευθυντικό στο όνομα, μάλιστα, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας; Δηλαδή ο διευθυντής, φεουδάρχης του ΕΣΥ, όπως τον ξέρετε όλοι σας, που ζούσε και βασίλευε επί τόσα χρόνια, ήταν διαφάνεια και αξιοκρατία;

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Δεν λέμε αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το να σπάσει αυτό το διευθυντικό κατεστημένο και να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης πολλών γιατρών στη θέση του διευθυντή, αυτό δεν είναι ένα βήμα ακόμη για την αναβάθμιση και την προώθηση των γιατρών του ΕΣΥ και την ανέλιξή τους; Γιατί, λοιπόν, αυτή η υπονόμευση μιας νέας λειτουργίας την οποία καθιέρωσαν με συλλογική σύμβαση οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί; Με αποτέλεσμα μαζί με το αλαλούμ της Κυβέρνησης και τη δική σας πίεση, να προκύπτει εδώ μια κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να καταλάβει κανείς ακριβώς τι γίνεται.

Το χειρότερο που έκανε η Κυβέρνηση τι ήταν; Ενώ η συλλογική σύμβαση προέβλεπε την ανανέωσή της κατ’ έτος, δηλαδή άνοιγε το δρόμο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα –που δεν υπάρχει η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο τομέα- και τη δέσμευση ότι κάθε χρόνο θα ξαναδιαπραγματευόταν αυτή τη σύμβαση η Κυβέρνηση. Ήρθε εδώ πέρα με τις τελικές ρυθμίσεις, αν είναι τελικές, και μας λέει ότι υπαναχωρεί πλήρως απ’ αυτήν τη δέσμευσή της. Τέρμα ξανά οι συλλογικές συμβάσεις. Τώρα πάμε σε διαπραγματεύσεις, όπως μας λέει, για ποιο πράγμα; Όχι για την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης και μάλιστα σε ένα δεσμευτικό χρονικό διάστημα, αλλά για την τροποποίηση –άκουσον, άκουσον- των διατάξεων του κεφαλαίου Α΄ του αντίστοιχου νόμου. Δηλαδή εντελώς άλλα πράγματα απ’ ό,τι είχαν συμφωνηθεί. Διότι αυτό πια παύει να είναι νέα συλλογική σύμβαση. Είναι διαπραγματεύσεις οι οποίες μπορεί να καταλήξουν με αόριστο χρονικό διάστημα για να τροποποιηθεί, αν τροποποιηθεί, βεβαίως, ένας νόμος. Καμία σχέση αυτό με συλλογική σύμβαση, η οποία θα ήταν μια ιστορική κατάκτηση στο χώρο των γιατρών κάθε χρόνο να ανανεώνεται.

Από εκεί κει πέρα βεβαίως, ήρθε το Βατερλό. Αφαιρέθηκαν οι δυόμισι χιλιάδες νέες θέσεις έως το 2010 των γιατρών, απαλείφθηκε η κατάργηση του αφορολόγητου των εφημεριών που υπερβαίνουν τις τέσσερις, αφαιρέθηκε η προσέγγιση στην αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης που ισχύει στο δημόσιο, άλλαξαν τα συμβούλια κρίσης και έγιναν πιο ελεγχόμενα και πιο κυβερνητικοκρατούμενα, για να μπορούμε έτσι να κομματικοποιούμε το σύστημα, οριοθετήθηκε το 20% των προσλήψεων με βαθμό που επιθυμούν οι διοικήσεις, δηλαδή ουσιαστικά ως διευθυντών που θα έχουν τέσσερα μόνο χρόνια από τη λήψη ειδικότητας ως το κατώφλι, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγεται δρόμος οι διευθυντές να ορίζονται πλέον με το παλιό σύστημα εκτός Ε.Σ.Υ. Δηλαδή κονταροκτυπιούνται οι διατάξεις και δεν ξέρει κανείς τι θα συμβεί και τι θα εφαρμοστεί στο τέλος με την αοριστία μάλιστα της σχετικής ρύθμισης».

Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επι της αρχής μόνο από τη ΝΔ.


Τα πλήρη πρακτικά της σημερινής μέρας μπορείτε να δείτε εδώ Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την κατ΄ άρθρο συζήτηση.

Συναδελφικά


Δημήτρης Βαρνάβας