Στην αναμονή η νέα πτέρυγα χειρουργείων

Η δωρεά για τον Ευαγγελισμό δεν έχει γίνει τυπικά αποδεκτή, 2,5 χρόνια μετά

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού «έχει σκαλώσει» η υπόθεση της δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας για τη νέα πτέρυγα σύγχρονων χειρουργείων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ακόμα εκκρεμεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων που θα εξετάσει τον χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείων, κτιρίων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, τα οποία θα πρέπει να κατεδαφιστούν για την ανέγερση της νέας πτέρυγας. Η εισήγηση των επιστημόνων είναι θετική ως προς την κατεδάφιση των επίμαχων κτιρίων και αναμένεται η τελική απόφαση του Συμβουλίου. Ο σχετικός φάκελος έχει φτάσει από τις αρχές Οκτωβρίου στη γραμματεία του Συμβουλίου, ωστόσο οι πρόσφατες απεργίες εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η εορτή της 28ης Οκτωβρίου, καθιστούν ως «υποψήφια» ημερομηνία εξέτασης της υπόθεσης την 4η Νοεμβρίου.

Αυτή θα είναι και η προτελευταία -υπό φυσιολογικές συνθήκες- στάση στη γραφειοκρατική διαδρομή μιας δωρεάς ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε πριν από 2,5 χρόνια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της «ναυαρχίδας» του ΕΣΥ και η οποία όμως ακόμα δεν έχει γίνει τυπικά αποδεκτή από την Πολιτεία. Το ιστορικό της υπόθεσης αρχίζει τον Ιούνιο του 2008, όταν η Εθνική Τράπεζα, έπειτα από συστηματική προσπάθεια φίλων του Ιδρύματος Θώραξ, αποφάσισε τη διάθεση του ποσού των 30 εκατ. ευρώ για την ανέγερση-εξοπλισμό νέας πτέρυγας στον Ευαγγελισμό, στην οποία θα στεγαστούν 20 χειρουργεία, μονάδες Eντατικής Θεραπείας του καρδιοχειρουργικού και του νευροχειρουργικού τμήματος και μονάδα επεμβατικής καρδιολογίας. Στο ποσό αυτό προστέθηκε και ένα εκατομμύριο ευρώ από το Ιδρυμα Θώραξ με χορηγία της κ. Φωτεινής Λιβανού.

Τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκε ότι η αρχιτεκτονική προμελέτη για την ανέγερση της νέας πτέρυγας υποβλήθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και στη διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι ο σχετικός φάκελος είχε παραδοθεί στις 16 Νοεμβρίου 2009 στην πρώην υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον Ευαγγελισμό. Εκτοτε ακολούθησε ένα μεγάλο διάστημα καθυστερήσεων από πλευράς υπουργείων για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου αναμένεται η τελική απόφαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, για την υπογραφή της σύμβασης-αποδοχής της δωρεάς μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, Ευαγγελισμού, δωρητών και την έγκρισή της από τη Βουλή, ώστε να προχωρήσει η τελική φάση ανέγερσης της πτέρυγας (οριστικό σχέδιο, αδειοδότηση και έργα).

Ο νέος υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε τα καθήκοντά του, παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα, ενώ έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους στον χώρο, να στείλουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να χαθούν δωρεές προς το ΕΣΥ λόγω καθυστερήσεων του Δημοσίου. Ο ίδιος, σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο θέμα, έχει δηλώσει έκπληκτος για το πώς η Πολιτεία καθυστερεί να αποδεχθεί δωρεές προς όφελος των πολιτών και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας.

Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τα χειρουργεία της ναυαρχίδας των δημόσιων νοσοκομείων, η κατάσταση των οποίων χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους εργαζομένους τουλάχιστον «κακή» λόγω της παλαιότητάς τους. Σήμερα ο Ευαγγελισμός διαθέτει 14 χειρουργικές αίθουσες εκ των οποίων λειτουργούν οι 12. Και σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός τα νέα χειρουργεία έπρεπε να είχαν φτιαχτεί εδώ και 20 χρόνια.