Στην Ε.Ε. 7 ευρώ, στην Ελλάδα 45

Νέα στοιχεία για τις σκανδαλώδεις διαφορές τιμών στα ιατρικά υλικά

Της Γαληνης Φουρα

Σε «ελληνικές» τιμές, πολλαπλάσιες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, συνεχίζουν να κινούνται οι προμήθειες ιατρικών υλικών στα υπερχρεωμένα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών που συνέστησε το υπουργείο Υγείας, ένα φίλτρο που χρησιμοποιείται για αιμοκάθαρση και στην Ευρώπη κοστολογείται 7 ευρώ, στα ελληνικά νοσοκομεία αγοράζεται από 40 έως 45 ευρώ. Μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, από 1.600 ευρώ «εδώ»  φθάνει τα 3.200 ευρώ. Η τιμή για την αγορά ενός αμφικοιλιακού απινιδωτή, που αλλού δεν ξεπερνάει τα 12.600 ευρώ, κυμαίνεται από 25.000 έως (ο υψηλής ενέργειας) 34.000.

Προσθετικά

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με εγκύκλιό του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος καλεί τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών να ασκήσουν τον αναγκαίο έλεγχο και εποπτεία προς τις διοικήσεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες των νοσοκομείων στις τιμές και την κατανάλωση των αναλώσιμων υλικών με έμφαση στα προσθετικά υλικά, όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερβάσεων. Οταν οι τιμές των υλικών αυτών είναι μεγαλύτερες, ζητεί από τους διοικητές να προβαίνουν σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές για να γίνονται εκπτώσεις.

Ενδεικτικά, οι ευρωπαϊκές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες και από τη μικρότερη τιμή σε 20 ελληνικά νοσοκομεία, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Τα πρώτα δεδομένα από τις υγειονομικές περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας – Θράκης είναι δηλωτικά των υπερβάσεων όσο και της «πανσπερμίας» τιμών που διαφοροποιούνται σημαντικά από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο. Π. χ. για ένα στυλεό sportano 13,75 mm, υλικό που χρησιμοποιείται στην ορθοπεδική και που στην Ευρώπη στοιχίζει 1.600 ευρώ, το Νοσοκομείο Χαλκιδικής δαπανά 3.233 ευρώ, το Νοσοκομείο Σερρών 2.930, το Νοσοκομείο Κομοτηνής 3.762 και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 2.710 ευρώ.

Κεντρική

Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς άνω των 45.000 ευρώ επειδή δεν έχουν διοριστεί διοικητικά συμβούλια. Μεγάλος διαγωνισμός δεν έχει διενεργηθεί ούτε για γάζες, γάντια ή σύριγγες, υλικά για τα οποία είναι δυνατή η κεντρική προμήθεια. Καθώς τα χρέη προς τους προμηθευτές αποτελούν ένα τεράστιο βάρος για το ΕΣΥ, στόχος είναι να υποχωρήσουν οι τιμές των ιατρικών υλικών της επεμβατικής καρδιολογίας, της αιμοκάθαρσης και της ορθοπεδικής, που έχουν κυριολεκτικώς εκτιναχθεί και «αποτελούν οχήματα διαφθοράς».

«Υπάρχουν υλικά», ανέφερε στην «Κ» τεχνικός, γνώστης της αγοράς, «όπως π. χ. οι ουροσυλλέκτες, για τα οποία μπορεί να γίνει κεντρική προμήθεια. Αλλα μπορεί να ομαδοποιηθούν και άλλα είναι εξειδικευμένα για κάθε νόσο. Για τις προδιαγραφές, που καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, δεν αρκεί να πάρουμε ένα προσπέκτους και να το αντιγράψουμε, όπως γίνεται στην Ελλάδα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τι προσφέρει το νοσοκομείο, τι περιστατικά αντιμετωπίζει, αν υπάρχει προσωπικό, πόσες εξετάσεις ή επεμβάσεις γίνονται».