Στην… εντατική από σήμερα τα νοσοκομεία

Πενθήμερο «μπλακ άουτ» ξεκινά από σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας. Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε πανελλαδική απεργία, εκφράζοντας έτσι την αντίδραση του κλάδου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ». Το νομοσχέδιο συζητείται αύριο και μεθαύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία αναμένεται η ψήφισή του.
Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι η προβλεπόμενη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες, σε μια περίοδο κρίσης και ανέχειας. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν το μέτρο ως απόπειρα ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής περίθαλψης και καλούν την πολιτική ηγεσία να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Διαφωνούν, επίσης, με την πρόταση του υπουργείου για την αποζημίωση των εφημεριών. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας εκτιμά ότι δεν αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της κλαδικής συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ γιατρών και υπουργείου και πως θα επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών. Η ΟΕΝΓΕ εμμένει στην κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα εκκαθαρίζονται και θα αποπληρώνονται έγκαιρα και στο ακέραιο από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.
Αυτή η θέση της Ομοσπονδίας αναμένεται να οδηγήσει σε προβλήματα στελέχωσης των εφημεριών. Οι γιατροί επικαλούνται την κοινοτική νομοθεσία, η οποία προβλέπει τέσσερις εφημερίες τον μήνα. Με βάση το προτεινόμενο από το υπουργείο σύστημα εφημέρευσης, κάθε γιατρός θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες από δέκα εφημερίες.
Η ΟΕΝΓΕ καλύπτει τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίες θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν αυτό συμβεί μαζικά, πολλά νοσοκομεία δεν θα μπορούν να εφημερεύσουν.