Στην εντατική μπαίνουν οι ΜΕΘ

Εικόνες με ράντζα ή αλλιώς «επικουρικές κλίνες» σε διαδρόμους και θαλάμους νοσοκομείων έχουμε δει. Ασθενείς, όμως, να δέχονται σε φορεία τις υπηρεσίες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι μάλλον ασυνήθιστο φαινόμενο. Η πρωτοτυπία ανήκει στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου έγκυες, μεταμοσχευμένοι και πολυτραυματίες νοσηλεύονται συχνά σε φορεία!

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Καθημερινά κινδυνεύει κόσμος. Εργαζόμαστε κάτω από τα όρια ασφαλείας», δηλώνουν οι νοσηλευτές. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο «Γ. Παπανικολάου», όπου το νοσηλευτικό προσωπικό σκοπεύει να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για να «κλείσουν» κρεβάτια εντατικής!

«Για να καλύπτονται τα 10 κρεβάτια της ΜΕΘ (άτυπα μειώθηκαν σε 7) χρειάζονται 40 νοσηλευτές, αλλά υπάρχουν 17. Oι αναλογίες είναι τραγικές λόγω ελλείψεων. Το προσωπικό θα μειωθεί κι άλλο λόγω συντάξεων. Από ανάγκη μπαίνει φορείο στην εντατική. Διαφορετικά κάποιοι ασθενείς, όπως μεταμοσχευμένοι ήπατος ή νεαροί πολυτραυματίες, θα πέθαιναν. Εστω και υπό αυτές τις άσχημες συνθήκες αντιμετωπίζονται, αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν τριπλάσια κρεβάτια εντατικής», αναφέρει ο Κώστας Μπουμπάρης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο και αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Νοσηλευτές σε…

απόγνωση

Σε επιστολή τους προς τη διοίκηση οι νοσηλευτές διαμαρτύρονται ότι την τελευταία πενταετία το προσωπικό της ΜΕΘ έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, χωρίς να υπάρχει σαφής ορίζοντας προσλήψεων προσωπικού, καθώς δεν προκηρύσσονται οι απαιτούμενες θέσεις. Παράλληλα, ο οργανισμός του νοσοκομείου εξακολουθεί να μην ανανεώνεται, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατές οι πραγματικές ελλείψεις σε προσωπικό. «Φως στο τούνελ» βλέπει ο αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκρατείου, Αγγελος Βαλασίδης, ο οποίος ανέφερε στον «Α» ότι «άμεσα θα έρθουν 21 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Τη… μερίδα του λέοντος θα πάρει η ΜΕΘ Ενηλίκων με τουλάχιστον 5 νοσηλευτές, ώστε να ανοίξουν και τα 3 κρεβάτια που έκλεισαν. Το υπόλοιπο προσωπικό θα πάει στις ΜΕΘ Παίδων και Νεογνών».

Oικτρή κατάσταση

Απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν και στο «Γ. Παπανικολάου». Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΠΑΣOΝOΠ (Πανελλήνια Συνδικαλιστική Oμοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού), Τηλέμαχο Πατινέα, στην Α’ ΜΕΘ οι 30 νοσηλευτές που δουλεύουν σε κυκλικό ωράριο δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους βαριά ασθενείς στα 17 κρεβάτια, τη στιγμή που θα έπρεπε σε μια κλίνη να αντιστοιχούν 4,5 νοσηλευτές, όπως ορίζουν τα διεθνή στάνταρ.

«Χρειαζόμαστε 68 νοσηλευτές για να λειτουργούν και τα 17 κρεβάτια. Τα περιστατικά είναι βαρύτατα και οι 5 νοσηλευτές στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια γίνονται επικίνδυνοι για τη νοσηλεία των ασθενών! Θα έπρεπε να εξυπηρετούμε μόνο 1-2 ασθενείς τη μέρα και 2-3 τη νύχτα, αλλά εφημερεύουμε πάντα. Δεν μπορείς να μη φροντίσεις κάποιον άνθρωπο. Ασθενείς κινδυνεύουν καθημερινά!», τονίζει ο αντιπρόεδρος του νοσηλευτικού προσωπικού στο «Γ. Παπανικολάου», Παναγιώτης Παπαδήμας.

O ίδιος προσθέτει ότι «οι εγκαταστάσεις της εντατικής εκτείνονται σε περισσότερα από 1.000 τ.μ., ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και κάποιοι αναπνευστήρες δεν ειδοποιούν με συναγερμό, αν αποσυνδεθεί ο ασθενής. Αν δε βρίσκεται δίπλα κάποιος νοσηλευτής, ο ασθενής μπορεί να πεθάνει. Στη Β’ ΜΕΘ κλείσανε κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού και κινούνται διαδικασίες για να ζητηθεί παρέμβαση εισαγγελέα».

Χειρότερη από κάθε άλλη φορά χαρακτηρίζει την κατάσταση ο πρόεδρος της ΠΑΣOΝOΠ, Ρίζος Ριζόπουλος: «Εχουμε φτάσει σε απροχώρητο σημείο. Χρωστάνε ρεπό και άδειες σε όλα τα νοσοκομεία. Στην εντατική του ΑΧΕΠΑ είμαστε κάπως καλύτερα, 23 άτομα για 10 κρεβάτια. Ωστόσο, στις καρδιοχειρουργικές ΜΕΘ υπάρχουν 14 νοσηλευτές για 6 κρεβάτια. Πριν από 15 μέρες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας μας είπε πως θα προσληφθούν 1.000 νοσηλευτές για τις ΜΕΘ της χώρας. Αυτά είναι μόνον εξαγγελίες».