Στην εντατική η χώρα από τη νέα γρίπη

Στα όριά του το ΕΣΥ ενώ η νόσος καλπάζει. Αγώνας δρόμου να ανοίξουν 100 κρεβάτια σε ΜΕΘ

Μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα η τραγική λίστα των θυμάτων (11 έχουν υπολογιστεί από την αρχή) της νέας γρίπης.

Την ίδια στιγμή, όλη η κοινωνία, το εκπαιδευτικό σύστημα και το ΕΣΥ βρίσκονται στα όριά τους. Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν καθημερινά στα νοσοκομεία για να εξεταστούν, το ινστιτούτο Παστέρ αδυνατεί να διεκπεραιώσει τη διαδικασία εξέτασης των χιλιάδων δειγμάτων, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τριπλασιαστεί, οι Εντατικές γεμίζουν με σοβαρά περιστατικά ενώ χιλιάδες αίθουσες και τμήματα σχολείων έχουν βάλει λουκέτο.

Ειδικά το θέμα των ΜΕΘ απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του οποίου θα δώσει σήμερα συνέντευξη τύπου. Γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξουν τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη για την ταχύτατη πρόσληψη 200 νοσηλευτών μέσω του ΚΕΛΠΝΟ.

Η γρίπη καλπάζει, τα θανατηφόρα κρούσματα αυξάνονται ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο.

Δύο θύματα
Το Σάββατο ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός αγοριού 16 ετών και ενός ηλικιωμένου 70 ετών οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα επιβαρημένη υγεία. Ο ηλικιωμένος είχε ιστορικό βαρύτατης πνευμονικής ίνωσης και ανοσοκαταστολής. Απεβίωσε το Σάββατο το βράδυ λόγω βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και καρδιακής ανακοπής.

Το 16χρονο αγόρι νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή, συγχρόνως νόσησε από το νέο ιό γρίπης Α, παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, πολυοργανική ανεπάρκεια και απεβίωσε.

Σύμφωνα με τη διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, διερευνάται αν ο ιός της νέας γρίπης επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κατάσταση των δύο παραπάνω ατόμων. Το αγόρι που νοσηλευόταν από τον Σεπτέμβριο φαίνεται να κόλλησε τον ιό μέσα στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή άφησε την τελευταία του πνοή ένας 40χρονος παχύσαρκος ο οποίος είχε νοσήσει από τον ιό της νέας γρίπης.

Ωστόσο, αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση καθώς το Σάββατο τέσσερις άνθρωποι μπήκαν στην Εντατική και διασωληνώθηκαν έπειτα από επιπλοκές που τους προκάλεσε η γρίπη. Μεταξύ αυτών ένα αγόρι 7,5 ετών, χωρίς υποκείμενη νόσο, και μία 11χρονη, οι οποίοι εμφάνισαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το κοριτσάκι, έπειτα από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι πάσχει από υποκείμενη νόσο (φυματίωση). Δυστυχώς αργά χθες το βράδυ το κοριτσάκι παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια και απεβίωσε.

Οι άλλοι δύο ασθενείς εμφάνισαν βαριά πνευμονία. Πρόκειται για έναν άνδρα 59 ετών με υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα, και έναν 42χρονο με υποκείμενη ηπατική ανεπάρκεια. «Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 15 άνθρωποι στους οποίους εντοπίστηκε ο ιός της νέας γρίπης» σημειώνει η κ. Λεπτοκαρίδου και τονίζει ότι «τώρα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η χορήγηση του εμβολίου».

Κι ενώ η γρίπη φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου, τα σχολεία κλείνουν κατά δεκάδες καθημερινά εξαιτίας σωρείας κρουσμάτων, ο εμβολιασμός δεν φαίνεται να πείθει τους Ελληνες. Μέχρι χθες περίπου 14.000 είχαν κάνει το εμβόλιο, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές.

Αν υπολογιστεί, όμως, ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι πάνω από 100.000, εκτιμάται ότι το εμβόλιο έκανε μόλις 1 στους 10. Σημειώνεται πως βάσει στοιχείων της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχε εμβολιαστεί μόλις το 10% περίπου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων.

Ο Ανθιμος
Την απόφασή του να εμβολιαστεί ανακοίνωσε από τον άμβωνα του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ¶νθιμος, καλώντας τους πιστούς να κάνουν το ίδιο. Απροθυμία να εμβολιαστούν δηλώνουν και 7 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με στατιστική μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Οι πολίτες φοβούνται τυχόν παρενέργειες ενώ βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση από τις καθημερινές ειδήσεις με τις οποίες βομβαρδίζονται.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στη Νορβηγία εντοπίστηκε μια μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης H1N1. Η μετάλλαξη εντοπίστηκε σε τρία κρούσματα και οι μεταλλαγμένοι ιοί απομονώθηκαν σε δύο θανατηφόρα κρούσματα και σε έναν ασθενή που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Εκτός από τη Νορβηγία, περιπτώσεις μετάλλαξης του ιού έχουν εντοπιστεί επίσης στη Βραζιλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

Εμβολιασμός από σήμερα για τις ευπαθείς ομάδες

Από σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα όσων πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, εκείνων που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών, των εγκύων γυναικών και των αιμοδοτών. Οι ειδικές ομάδες του πληθυσμού που συνιστάται να εμβολιαστούν είναι οι εξής:

Ενήλικες

Έγκυοι 2ου και 3ου τριμήνου της κυήσεως

Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών

¶τομα με αιματολογικές κακοήθειες/νεοπλασίες και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς (λόγω υποκειμένης νόσου π.χ. HIV/AIDS, λόγω ακτινοβολίας ή λόγω θεραπείας λ.χ. κορτικοειδή).

¶τομα με αιμοσφαιρινοπάθειες.

¶τομα με βρογχικό άσθμα – Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια

¶τομα με καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού (εξαιρείται η απλή υπέρταση).

Ασθενείς σε χρόνια αιμοκάθαρση ή χρόνια περιτοναϊκή κάθαρση

¶τομα με μυασθένεια – μυοπάθειες και χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.

¶τομα με ρευματολογικά νοσήματα.

¶τομα με μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, και άλλα νοσήματα).

Υπέρβαροι με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται με μια απλή διαίρεση: το νυν βάρος (σε κιλά) διά του ύψους στο τετράγωνο (σε μέτρα).

Παιδιά

Παιδιά με νευρομυϊκά νοσήματα (παιδιά σε ιδρύματα με κινητικά προβλήματα – παιδιά ειδικών σχολείων).

Παιδιά με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού όπως η ινώδης κυστική νόσος, χρόνια πνευμονοπάθεια (βρογχοπνευμονική δυσπλασία), άσθμα (κορτιζονοεξαρτώμενο, με χρόνια προφυλακτική αγωγή).

Παιδιά με καρδιοπάθειες.

Παιδιά με κακοήθειες αιμοποιητικού, συμπαγείς όγκους.

Παιδιά με μεταμόσχευση μυελού και άλλων οργάνων.

Παιδιά με ανοσοανεπάρκεια και HIV.

Παιδιά με ρευματολογικά ? κολλαγονώσεις.

Παιδιά με χρόνια νοσήματα (πεπτικού, νεφρών, ήπατος)

Παιδιά με διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα.

Παιδιά – έφηβοι με αιμοσφαιρινοπάθειες.

¶τομα μικρότερα των 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη.