Στην Εντατική υπαξιωματικός του Ναυτικού

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ένας 28χρονος υπαξιωματικός του Ναυτικού ο οποίος πάσχει από τη νέα γρίπη. Ο νεαρός υπαξιωματικός, ο οποίος δεν είχε ιστορικό αναπνευστικού προβλήματος ή άλλου χρόνιου προβλήματος υγείας, βρισκόταν σε διακοπές σε νησί του Αιγαίου όταν παρουσίασε συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Προσήλθε αυτοβούλως στο Ναυτικό Νοσοκομείο την περασμένη Κυριακή, καθώς παρουσίαζε αναπνευστική δυσχέρεια και εισήχθη στην Πνευμονολογική Κλινική. Τις τελευταίες ημέρες λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων που εμφάνιζε είχε μεταφερθεί στην απομόνωση όπου και λάμβανε αντι-ιικά φάρμακα και αντιβίωση καθώς και αναπνευστική υποστήριξη, αν και όχι επεμβατικού τύπου. Ωστόσο η κατάστασή του εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση και έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να τον διασωληνώσουν και να τον μεταφέρουν στη ΜΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρ΄ ότι η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, είναι σημαντικό ότι τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή δεν έχουν προσβληθεί άλλα ζωτικά συστήματα του ασθενούς. Την ίδια στιγμή υπό επιτήρηση βρίσκονται οι υπόλοιποι ασθενείς που νοσηλεύονταν στον θάλαμο του νεαρού στην Πνευμονολογική Κλινική.

Πάντως, σύμφωνα με τους υπευθύνους του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, αισιόδοξα είναι τα νέα για τα τέσσερα προηγούμενα σοβαρά κρούσματα της νέας γρίπης. Ενας εκ των ασθενών που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) έχει επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ ο δεύτερος έχει εξέλθει της ΜΕΘ και βρίσκεται σε δωμάτιο. Το τρίτο κρούσμα του Ηρακλείου βρίσκεται ακόμη στη ΜΕΘ, ωστόσο έχει αποσωληνωθεί και η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει σταθερή βελτίωση. Εκτός ΜΕΘ βρίσκεται πλέον και η 16χρονη Βρετανίδα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Επίσης σε καλή κατάσταση αλλά σε απομόνωση και υπό φαρμακευτική αγωγή νοσηλεύεται στο ιδιωτικό νοσοκομείο Μetropolitan μια 29χρονη γερμανίδα, μέλος του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Αida Vita σημαίας Ιταλίας, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό της νέας γρίπης.

* Την πρόσληψη 200 ατόμων στα νοσοκομεία πέραν του προβλεπόμενου αριθμού προγραμματισμένων προσλήψεων υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας. Οι προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου και θα είναι διάρκειας οκτώ μηνών. Το προσωπικό που θα προσληφθεί, θα καλύψει τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η δαπάνη θα καλυφθεί από πιστώσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Μέτρα υγιεινής για τους παιδικούς σταθμούς

Ειδική λίστα για τους κανόνες λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών σε θέματα υγιεινής σχετικάμε τη νέα γρίπη έχει ήδη δημιουργήσει το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιογια την Πανδημία. Η λίστα αυτή έχει μάλιστα προωθηθεί ήδη στην πολιτική ηγεσία καθώς οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 17 Αυγούστου (οι δημόσιοι θα αρχίσουν τη λειτουργία τους την 1η Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στους κανόνες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ύπαρξηυπευθύνου σε κάθε σταθμό ο οποίος θα έχει την επίβλεψη σχετικά με την τήρηση των μέτρων υγιεινής, η χρήση αποκλειστικώς παιχνιδιών από πλαστικό και όχι από ύφασμα, τα οποία θα πρέπεινα πλένονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα,καθώς και η συχνή χρήση αντισηπτικών μαντιλιώνπου θα περιέχουν αλκοολούχες ουσίες, όχι όμως και αλκοόλ το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβέςγια τα μικρά παιδιά. Είναι απορίας άξιον βέβαια το πώς θα τηρηθούν τόσο αυστηροί κανόνεςστους βρεφονηπιακούς σταθμούς όταν υπάρχειήδη μεγάλη έλλειψη προσωπικού για τη φύλαξητων παιδιών, η οποία μάλλον δεν αφήνει περιθώριοσε… πολυτέλειες όπως οι ειδικές συστάσειςυγιεινής εξαιτίας της νέας γρίπης.