Στην επιφάνεια οι ελλείψεις οργάνων και το εμπόριο

Τη διαβεβαίωση ότι δε γίνεται εμπόριο οργάνων στην Ελλάδα, αλλά ότι Ελληνες ταξίδευσαν στην Ινδία και υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού, επιβεβαιώνει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με αφορμή την αποκάλυψη ότι γιατροί στην πόλη Γκουργκαόν της Ινδίας αφαιρούσαν νεφρούς από φτωχούς εργάτες και τους πουλούσαν σε πλούσιους Ινδούς και αλλοδαπούς. Το γεγονός ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και Ελληνες, έστω και σαν ασθενείς, φανερώνει το τεράστιο κενό που υπάρχει στη δωρεά οργάνων, η οποία είναι περιορισμένη, καθώς λείπει ένας σχεδιασμένος τρόπος προώθησης της προσφοράς.

Κατά την έφοδο της ινδικής αστυνομίας στον πολυτελή ξενώνα όπου γίνονταν οι παράνομες μεταμοσχεύσεις, συνελήφθησαν τρεις Ελληνες και δυο Αμερικανοί που μόλις είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Επίσης όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και διευθυντή της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου, Ι. Μπολέτη, περίπου 10 Ελληνες νεφροπαθείς επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ινδία για να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού.

«Στην Ελλάδα, επισημαίνει ο ΕΟΜ, οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται μόνο σε δημόσια εξειδικευμένα μεταμοσχευτικά κέντρα με μοσχεύματα που προέρχονται από αποβιώσαντες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εγκεφαλικά νεκρούς δότες ή ζώντες δότες με συγγένεια α΄ βαθμού με τον λήπτη. Ο ΕΟΜ διαμεσολαβεί, συντονίζει και διασφαλίζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες καθώς και διαχειρίζεται τις λίστες των ληπτών, οι οποίοι λαμβάνουν μόσχευμα βάσει απόλυτης σειράς προτεραιότητας και όπως ορίζεται από το νόμο».

Ο ΕΟΜ επισημαίνει ότι «εμπόριο οργάνων» γίνεται – επειδή επιτρέπεται από το ντόπιο νομικό καθεστώς – σε χώρες με εκτεταμένη φτώχεια, με δότες οικονομικά ασθενείς ανθρώπους οι οποίοι οικειοθελώς πωλούν το νεφρό τους. «Οι Ελληνες, αναφέρει ο ΕΟΜ, που πιθανώς εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, εμπλέκονται ως ασθενείς που αναζητούν τη θεραπεία τους εκμεταλλευόμενοι το κενό νόμου που υπήρχε στις χώρες αυτές. Φεύγουν με δική τους πρωτοβουλία, με δικά τους έξοδα, χωρίς την ενημέρωση και τη μεσολάβηση του ΕΟΜ», τονίζοντας ότι με αυτή την επιλογή τους θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο.