Στην ίδια τάξη οι δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό

 
Ανεκπλήρωτη και φέτος η υπόσχεση της κυβέρνησης για γενναιόδωρη χρηματοδότηση
Παγωμένες στο 3,4% του ΑΕΠ παραμένουν οι δαπάνες για την Παιδεία το 2008, όπως και το 2007, αφήνοντας για άλλη μια χρονιά ανεκπλήρωτη την υπόσχεση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση της Παιδείας με το γενναιόδωρο ποσοστό του 5% του ΑΕΠ.
Ενώ ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή μια νέα φάση εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αυτή θα χρειασθεί να γίνει και πάλι χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, αφού ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ανάλογα κονδύλια.
Εξίσου φειδωλός είναι ο προϋπολογισμός και στις δαπάνες για Υγεία και Πολιτισμό. Οι πρώτες παραμένουν στάσιμες κι αυτές στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ ο Πολιτισμός εξασφαλίζει μια οριακή αύξηση από το 0,26% στο 0,27% του ΑΕΠ.

Τι προβλέπεται

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν με βάση τις προβλεπόμενες δαπάνες, τόσο του τακτικού προϋπολογισμού όσο και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όπως καταγράφονται (κατά τομέα) στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αναλυτικότερα:
● Η Παιδεία θα χρηματοδοτηθεί το 2008 με 7.637 εκατ. ευρώ, έναντι 7.138 εκατ. ευρώ το 2007 (3,4% του ΑΕΠ και στις δυο περιπτώσεις). Σύμφωνα με το προσχέδιο, η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού (6,5%) θα καλύψει τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών που προσελήφθησαν φέτος, την αύξηση του ειδικού επιδόματος των εκπαιδευτικών, τις δαπάνες αναβάθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, την επέκταση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, τις δαπάνες επέκτασης του προγράμματος διδασκαλίας δεύτερης γλώσσας. ● Ο Πολιτισμός θα εισπράξει 611 εκατ. ευρώ το 2008 (0,27% ΑΕΠ), αντί 554 εκατ. ευρώ το 2007(0,26% ΑΕΠ). Μεταξύ άλλων με τις αυξημένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού (κατά 5,9%) θα καλυφθούν οι ανάγκες των νέων περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου και του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, καθώς και οι δαπάνες προετοιμασίας της ολυμπιακής ομάδας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Οι επενδυτικές δαπάνες για τον Πολιτισμό θα ανέλθουν σε 255 εκατ. ευρώ έναντι 218 εκατ. ευρώ το 2007.
● Η Υγεία θα λάβει το 2008 πιστώσεις 6.219 εκατ. ευρώ, αντί 5.659 εκατ. ευρώ το 2007 (στάσιμη και πάλι στο 2,7% του ΑΕΠ).

Οι γιατροί

«Οι εξαγγελίες περί επανίδρυσης του ΕΣΥ δεν φαίνεται να βρίσκουν γόνιμο έδαφος στον προϋπολογισμό του 2008», όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας εμφανίζει μεν αύξηση κατά 9,4% σε σχέση με το 2007, παρ΄ όλα αυτά- όπως καταγγέλλουν οι ειδικοί- δεν αρκούν ούτε καν για τις τρέχουσες ανάγκες του συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με τον οικονομικό προγραμματισμό του υπουργείου, η αύξηση αυτή θα καλύψει εκτός από τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού και τις δαπάνες των νέων προσλήψεων, τις δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες καθώς επίσης και την αύξηση λοιπών βοηθημάτων.
«Δεδομένου ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας εμπερικλείουν και τις δαπάνες νέων προσλήψεων, η αύξηση δεν προοιωνίζεται ούτε κατ΄ ελάχιστον την κάλυψη των χιλιάδων προσλήψεων που επαγγέλλεται ο υπουργός Υγείας», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος στη γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).