Στην Ήπειρο η υγεία πάσχει

Υποστελέχωση σε Κ.Υ., ελλείψεις σε Νοσοκομεία, αλαλούμ με τον ΕΟΠΥΥ κ.α.

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡO Η ΥΓΕΙΑ…ΠΑΣΧΕΙ!

Απροσπέλαστα τα προβλήματα στο Ε.Σ.Υ., οι ασθενείς… προσεύχονται να μην αρρωστήσουν

 

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της Υγείας και δυστυχώς όσο περνάνε οι μέρες και οργιάζουν οι φήμες για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας, τόσο πιο  πολύ δυσκολεύουν τα πράγματα στον ευαίσθητο αυτό τομέα.  Το πρωτοσέλιδο του «Π.Λ.» αρχές του έτους που έκανε λόγο για «κακό ποδαρικό με την Υγεία», δεν απέχει τελικά καθόλου από την σκληρή πραγματικότητα.
Αντίθετα μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται, αφού σχεδόν σ’ όλους τους τομείς Υγείας τα προβλήματα φαντάζουν απροσπέλαστα. Και φυσικά τη… νύφη σ’ όλα αυτά πληρώνουν οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν απωλέσει προ πολλού μια αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη.  

Υποστελέχωση
Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι απομονωμένες περιοχές της Ηπείρου, αν και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων, κυρίως σε βασικά υλικά και προσωπικό είναι πρωτοφανή.  Οι κάτοικοι της υπαίθρου -κυρίως ηλικιωμένοι-  βρίσκονται στο έλεος του Θεού και προσεύχονται να μην αρρωστήσουν, γιατί δεν είναι πλέον σίγουροι ότι θα την βγάλουν… «καθαρή»!
Πολλά  Κέντρα Υγείας αν δεν έχουν κλείσει, φυτοζωούν. Τρανταχτό παράδειγμα το Κ. Υ. Φιλιππιάδας, το οποίο μετά την παραίτηση του επιμελητή γιατρού, απέμεινε μόνο με τη Διευθύντριά του και μία αποσπασμένη γιατρό, η οποία βοηθά στην κάλυψη των εφημεριών που και πάλι δεν επαρκούν.
«Τα Κέντρα Υγείας του νομού δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, ούτε στις  ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού του χώρου ευθύνης τους. Προσωπικό των Κέντρων Υγείας μετακινείται, από Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο ή από Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας για κάλυψη βασικών αναγκών του σε στελέχωση, οδηγώντας όμως με τη σειρά του σε αποδιοργάνωση υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας και σε παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών…», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. τ.ε. Πρεβέζης.
Η περίπτωση του Νομού Πρέβεζας δεν είναι η μοναδική. Και στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων, όπως και σε Άρτα και Ηγουμενίτσα τα περισσότερα Κέντρα Υγείας έχουν απαξιωθεί, αφού το Υπουργείο Υγείας δεν φροντίζει για την στελέχωσή τους, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία τους. «Δεν απέμεινε πλέον κανένας λόγος να παραμείνουμε στα χωριά μας. Αποδυναμώθηκαν όλες οι υπηρεσίες. Γιατρό δεν έχουμε, αστυνομικό δεν έχουμε, τι να κάνουμε σε χωριά – φαντάσματα;», λένε οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, οι οποίοι ψάχνουν τρόπους να τα εγκαταλείψουν άρον – άρον.

Διαμαρτυρία στην Άρτα
Στο μεταξύ τη Διοίκηση του Νοσοκομείου της Άρτας καταγγέλλει με ομόφωνη ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων, γιατί όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει «έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου προς τις προϊσταμένες των κλινικών ζητά να ορίσουν το ελάχιστο προσωπικό που απαιτείται (που ήδη το νοσοκομείο μας λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό) για την λειτουργία των Τμημάτων ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών και του προσωπικού».
Οι εργαζόμενοι καλούν τους προϊσταμένους «να μην υποκύψουν στον εκβιασμό της διοίκησης»,  ενώ μεταξύ άλλων ζητούν και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Παντού ελλείψεις!..
Από πού να «πιάσει» κανείς το θέμα της υγείας στην Ελλάδα;  Από τις σοβαρές ελλείψεις σε βασικά υλικά και προσωπικό στα μεγάλα νοσοκομεία; Από την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας; Ή μήπως από το πρωτοφανές αλαλούμ με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τα προβλήματα του οποίου έχουν ήδη φανεί από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του;
Από την άλλη το Υπουργείο Υγείας διατείνεται για μείωση δαπανών με την εφαρμογή των νέων νοσηλίων στα νοσοκομεία (γνωστά και ως ΚΕΝ), όμως σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο τρίμηνο του 2011 οπότε και είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται, οι δαπάνες έχουν διπλασιασθεί!

Αλαλούμ με τον ΕΟΠΥΥ
Για το μεγάλο αλαλούμ που επικρατεί και στην περιοχή μας με την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ ο «Π.Λ.» αναφέρθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του εκτεταμένα. Το όλο εγχείρημα όπως τονίζουν γιατροί, αλλά και ασφαλισμένοι  ξεκίνησε λανθασμένα.
Η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε τελικά αποδείχτηκε στην πράξη. Οι ασθενείς κάνουν… αγώνα δρόμου για να προλάβουν να είναι στους πρώτους 50 του κάθε συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ γιατρού, για να εξεταστούν δωρεάν ή για να γράψουν τα φάρμακά τους. Διαφορετικά θα πληρώσουν από την τσέπη τους ή θα πρέπει να μπουν στην διαδικασία να ψάξουν άλλο γιατρό που δεν θα έχει φτάσει το όριο των 50, πράγμα σχεδόν πάντα απίθανο!

Διπλασιάστηκαν οι δαπάνες…
Μπορεί ο στόχος να ήταν να μειωθούν τα έξοδα στα νοσοκομεία με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Νοσοκομειακοί κύκλοι λένε ότι οι τιμές στις ιατρικές πράξεις αλλά και τις επεμβάσεις σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν ακόμη και κατά τρεις και τέσσερις φορές.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) είχαν προειδοποιήσει από την αρχή ότι το κόστος θα εκτοξευόταν καθώς οι τιμές  ήταν πολύ υψηλές σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα το δημόσιο σύστημα να μετατρέπεται σε ένα ακριβό σύστημα και χωρίς μάλιστα να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Νέο «κούρεμα» στα φάρμακα
Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα περιστολή δαπανών στα φάρμακα προκειμένου να μειώσει το κόστος στο ΕΣΥ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να ρίξει βάρος και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση βάζοντας ακόμη και πλαφόν στον αριθμό των φαρμάκων που θα μπορεί να παίρνει ο κάθε ασθενής. Μία κίνηση όμως που θα πλήξει στο τέλος και πάλι τους ασθενείς, οι οποίοι θα κληθούν είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους όσα φάρμακα δε θα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, είτε θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη συμμετοχή για την αγορά τους.

Χωρίς εμβολιασμό!..
Στο μεταξύ έντονο προβληματισμό προκαλεί η είδηση (protothema.gr) ότι χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα βρίσκονται χωρίς εμβολιαστική κάλυψη, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην τήρηση του προγράμματος των υποχρεωτικών εμβολιασμών της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.
Όπως τονίζεται η εικόνα που επικρατεί στο ΙΚΑ είναι ενδεικτική για το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για τον φορέα όπου υπάγεται ο μεγαλύτερος αριθμός άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων της χώρας, περί τα 4 εκατ. άτομα.  Τα στοιχεία των 59 Κέντρων Υγείας Μάνας και Παιδιού του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, δείχνουν ότι η προσέλευση σε αυτά για εμβολιασμό είναι αισθητά μειωμένη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το α’  εξάμηνο του 2010 χορηγήθηκαν 188.910 εμβόλια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 ο αριθμός των εμβολίων μόλις που έφτασε τα 176.000!