Στην πρώτη γραμμή της εφεδρείας 151 Οργανισμοί

Σε 3.500 υπολογίζονται οι απασχολούμενοι σε 151 φορείς του Δημοσίου που τις επόμενες δύο εβδομάδες θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία. Ακολουθεί δεύτερη φάση για τη διεύρυνση της μαύρης λίστας.

Λίστα με τουλάχιστον 3.500 εργαζομένους από 151 φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, που θα πάρουν τον δρόμο για την εργασιακή εφεδρεία, ζητεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων το υπουργείο Οικονομικών, με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε στις διοικήσεις τους.

Στη συνέχεια, και εντός των επόμενων δύο μηνών, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος αξιολόγησης του προσωπικού, με στόχο να διευρυνθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Με την εγκύκλιο της γενικής γραμματείας ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, καλούνται 151 φορείς και οργανισμοί να υποβάλουν μέχρι τις 26-9-2011 τις προτάσεις για το προσωπικό που θα οδηγηθεί στην εφεδρεία και το οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αναλογεί σε τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζομένων του κάθε φορέα.

Επισημαίνεται ότι στους 151 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι: ΕΡΤ, HELEXPO ΑΕ, Αττικό Μετρό, ΑΠΕ, ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ, Εγνατία οδός ΑΕ, ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΤΑ, ΚΕΔΚΕ, Κτηματολόγιο ΑΕ, ΙΓΜΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΔΔΥ, ΟΔΙΕ, ΟΣΕ, Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου, ΟΣΚ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.ά., απασχολούνται περίπου 35.000 άτομα και συνεπώς το 10% που ζητείται αναλογεί σε 3.500 εργαζομένους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες για τα κριτήρια αναζήτησης του πλεονάζοντος προσωπικού, υποψήφιοι κατά προτεραιότητα για εργασιακή εφεδρεία θα είναι όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φθάσει σε συντάξιμη ηλικία και όσοι εργαζόμενοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα (κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Προτεραιότητες
Πέραν αυτών, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τυχόν πλεονάζον προσωπικό μπορεί να αναζητηθεί κατά προτεραιότητα μεταξύ εργαζομένων γενικών διοικητικών καθηκόντων, εργαζομένων σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης κ.ο.κ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σε δεύτερη φάση, εάν φορέας απασχολεί πάνω από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπόλοιπων εργαζομένων τίθεται σε διαδικασία αξιολόγησης με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, που θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα να έχει ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών το πολύ.

Η αξιολόγηση οδηγεί στη διαπίστωση τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού που θα ενταχθεί, συμπληρωματικά προς τα προηγούμενα, στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας για δραστικότερες περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία περίπου 40.000 υπάλληλοι.

Το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων για 158.000 υπαλλήλους στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και άλλα 35.000 άτομα θα έχουν τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας. Οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού για 12 μήνες.

Στο διάστημα αυτό θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, σε ποσοστό 10% των θέσεων τακτικού προσωπικού και 30% των θέσεων ορισμένου χρόνου.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ