Στην τελική ευθεία το ν/σ για προσλήψεις στο Δημόσιο

ANOIKTOΣ σε θετικές προτάσεις για την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή ενός συστήματος, προσλήψεων στο Δημόσιο, απολύτως διαφανούς και αξιοκρατικού, δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ενημερώνοντας τους βουλευτές της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης για το πρώτο προσχέδιο της νέας κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Το προσχέδιο στοχεύει, όπως προσδιόρισε ο υπουργός, αφενός να υπαγάγει όλες τις προσλήψεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ΑΣΕΠ, αφετέρου να αποκαταστήσει άδικες και εσωτερικές ανισορροπίες στο υπάρχον σύστημα και, τέλος, να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, ενώ συνάντησε καταρχήν θετικές πρώτες γνώμες.

Βασικές τομές είναι η υπαγωγή και των προσλήψεων στη Βουλή, στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας στις διαδικασίες του νόμου 2190/94, με εξαιρέσεις απλώς του ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Ακολουθούν κατάργηση της διενέργειας προφορικής συνέντευξης ως βασικού κριτηρίου πρόσληψης, κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% των μονάδων λόγω εμπειρίας, τροποποίηση του καθεστώτος μοριοδότησης καθώς και των κριτηρίων για την απασχόληση με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις μισθώσεις έργου καθώς και αυτό για το διορισμό διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο.

Ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε απόλυτη διαφωνία με την κατάργηση της προφορικής συνέντευξης, χαρακτηρίζοντας λάθος την αλλαγή, ενώ διαφώνησε και με την κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης, ως απαραίτητης (ισοδύναμου αποτελέσματος) για τους συμβασιούχους που απασχολούνται έως σήμερα και δεν μονιμοποιήθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου του π.δ. 184/2004. Χαρακτήρισε επίσης ευθέως αντισυνταγματική την κατάργηση της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου.