Στην Τουρκία κυνηγούν τώρα και γιατρούς ως τρομοκράτες

Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες είναι η πρόεδρος ιατρικού συλλόγου στη γειτονική χώρα, η οποία δικάζεται για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας, στον απόηχο δηλώσεών της για την επίθεση στο Ιράκ.

Η Σμπντέμ Κορούρ Φινκαντσί, 63 ετών, συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο όταν ανέφερε σε συνέντευξή της ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα για τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων από την Τουρκία κατά Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ.

Η ίδια, σήμερα, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ αποτελεί το τελευταίο θύμα της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, για την οποία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιείται από το καθεστώς Ερντογάν για τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης.

Η Φινκαντσί αντιμετωπίζει έως και επτά χρόνια φυλάκισης εάν κριθεί ένοχη, με το δικαστήριο να αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του στις 29 Δεκέμβρη.

«Αυτό που ανέφερα στη συνέντευξή μου ήταν μια πρώιμη διάγνωση, δεν αποτελούσε καταληκτικό συμπέρασμα, αλλά έκκληση για αποτελεσματική και ανεξάρτητη έρευνα» δήλωσε η ιατροδικαστής στο επάγγελμα 63χρονη.

Τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων έχουν κάνει Κούρδοι αντάρτες με Τούρκους αξιωματούχους να διαψεύδουν κατηγορηματικά, επιμένοντας ότι ο στρατός δεν έχει τέτοιες δυνατότητες.

Η Φινκαντσί μπήκε στο στόχαστρο και του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος την κατηγόρησε ότι προσβάλλει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την ίδια τη χώρα της, ενώ δεσμεύθηκε να… καθαρίσει τους τουρκικούς ιατρικούς συλλόγους και άλλες οργανώσεις από «τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας».

Οι εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν, μάλιστα, ζητούν την παραδειγματική τιμωρία της με αφαίρεση της τουρκικής υπηκοότητας, αλλά και τη διάλυση του συγκεκριμένου ιατρικού συλλόγου.

Έξω από τα δικαστήρια, πάντως, συγκεντρώθηκαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες για να συμπαρασταθούν στην 63χρονη γιατροί, η οποία έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της καταγράφοντας περιπτώσεις βασανισμών και κακομεταχείρισης και θεωρείται κορυφαία ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.