Στην Βουλή η συζήτηση για τις περικοπές των διαγνωστικών

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, θα μεταφερθεί η συζήτηση (που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε κόντρα) μεταξύ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του υπουργού Υγείας, αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα που έχει ξεσπάσει και αφορά στις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, όπως δήλωσε στο on Med- στην συζήτηση που επρόκειτο να γίνει το πρωί της Πέμπτης αλλά ίσως καθυστερήσει) για το clawback και το rebate- θα προκαλέσει τον κ. Μάκη Βορίδη, για το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων, ζητώντας του εξηγήσεις για το γεγονός ότι άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα έγιναν. Ο κ. Βλασταράκος, όπως ανέφερε και χθες στην επίσημη ανακοίνωσή του- η οποία μιλά για παραβίαση της συμφωνίας- επιμένει ότι άλλες κατευθυντήριες γραμμές παρέδωσε και άλλα είδε τελικά. «Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Ενώσεις δεν είχε παραδώσει αυτά που είδαμε να ανακοινώνονται», κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτηρίζειπρόχειρες και αυθαίρετες και για τις οποίες φέρει τεράστια ευθύνη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα ο κ. Βλασταράκος δηλώνει απογοητευμένος από την στάση του υπουργού Υγείας, καθώς όπως σημειώνει, στην συζήτηση που είχαμε τον Αύγουστο του είχαμε δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, αλλά τώρα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. «Επιπλέον, μας επιρρίπτει ευθύνες ότι από την στιγμή που ανακοίνωσε τις κατεθυντήριες γραμμές, εμείς δεν αντιδράσαμε, πράγμα που είναι ψέμα, αφού εμείς ήδη από τον Αύγουστο φωνάζουμε».

Αναφορικά με την υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων όπου το πρώτο εξάμηνο του 2014, αγγίζει τα 340 εκατ. ευρώ σε έναν κλειστό προϋπολογισμό ύψους 323 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, σημειώνει ότι εμείς ως ΠΙΣ και εκπροσωπώντας τους εργαστηριακούς γιατρούς, έχουμε ήδη ζητήσει αύξηση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά δεν εισακουστήκαμε. «Το κάναμε μόνο και μόνο για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία. Δεν έχουν όλα τα πράγματα λογιστική χροιά», ξεσπά στην συνέχεια.

Πάντως ο υπουργός Υγείας προκαλεί, τονίζουν εκπρόσωποι του ιατρικού σώματος, αφού και χθες, όπως και την Τρίτη- στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσε για τις διαγνωστικές εξετάσεις- χρησιμοποίησε όχι κολακευτικά λόγια για τον κλάδο, επαναλαμβάνοντας, ότι οι περιορισμοί στην δαπάνη γίνονται καθαρά για να προστατευθούν οι έντιμοι γιατροί και οι ασθενείς από τα λαμόγια (σσ. τους γιατρούς).

Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ  θέτει ζήτημα κινδύνου για την δημόσια υγεία, υπογραμμίζοντας ότι για το θέμα των περικοπών των εξετάσεων, θα παρέμβει στα διεθνή ιατρικά όργανα. «Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα», υποστηρίζει.

Αναφορικά με το clawback και το rebate για τα οποία θα γίνει μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τονίζει ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον νομικό σύμβουλο του υπουργού Υγείας (τον κ. Πλεύρη) ότι θα εξετασθούν ενδελεχώς και ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξει η ψαλίδα και από 500 ευρώ που ξεκινάει η καταβολή του rebate ενός εργαστηρίου να ανέβει τουλάχιστον στα 1.500 με 2.000 ευρώ.