Στην Υγεία το 7% των μηνιαίων δαπανών των Ελλήνων!

Βενιζέλος Β.
 

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 7% των μηνιαίων εξόδων των ελληνικών νοικοκυριών απορροφούν σταθερά, τα τελευταία χρόνια, οι υπηρεσίες Υγείας! Αυτό ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του 35ου ετησίου πανελληνίου ιατρικού συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκε επίσης ότι η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών Υγείας στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα στον ΟΟΣΑ, δηλαδή σταθερά πάνω από το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συζήτηση για τις ανισότητες στην Υγεία, η Ελλάδα έχει ακόμη μία αρνητική διάκριση, αυτή που αφορά το υψηλό ποσοστό των “καταστροφικών δαπανών Υγείας”, οι οποίες στερούν από τα νοικοκυριά ακόμη και βασικά αγαθά προκειμένου να αντιμετωπίσουν επειγόντως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι κατηγορίες των Ελλήνων που πλήττονται περισσότερο από αυτές τις συνθήκες είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι, επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος, αντισταθμίζουν αυτή την αδυναμία τους με μεγαλύτερη αναμονή για κατανάλωση υπηρεσιών Υγείας.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο λέκτορας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυρ. Σουλιώτης επεσήμανε στο συνέδριο τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης του ΕΣΥ και κυρίως: Tη διατήρηση και των δύο βασικών μοντέλων, στη βάση των οποίων πηγές των χρηματοδοτικών κεφαλαίων της Υγείας αποτελούν τόσο τα έσοδα από τη φορολογία όσο και οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, τις διαχειριστικές αδυναμίες λόγω του αναχρονιστικού τρόπου αποζημίωσης των ιατρικών και προνοιακών φροντίδων, τις δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τους δημογραφικούς δείκτες και τον ιατρικό πληθωρισμό, παράγοντες οι οποίοι συνδέονται, σύμφωνα με μελέτες, με την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες και, κατΆ επέκταση, των δαπανών Υγείας.

Ο Κυρ. Σουλιώτης επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι οι υπηρεσίες Υγείας αποτελούν κοινωνική, αλλά όχι κυβερνητική προτεραιότητα στη χώρα μας, καθώς και το γεγονός ότι η επιβάρυνση των ατομικών και οικογενειακών εισοδημάτων για την κατανάλωση υπηρεσιών Υγείας αφορά τα νοικοκυριά όλων των εισοδηματικών κατηγοριών και για τον λόγο αυτό η χώρα μας λαμβάνει μια πολύ αρνητική θέση στην κατάταξη με κριτήριο τη δικαιοσύνη στην κατανομή των χρηματοδοτικών βαρών για υπηρεσίες Υγείας.

Μ. Σαλμάς: Στο 65% οι δημόσιες δαπάνες!

Αντίθετη γνώμη σχετικά με την κατανομή των δαπανών Υγείας στη χώρα μας έχει, όμως, ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρ. Σαλμάς… Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., που πραγματοποιείται στην Πράγα, ο Μάρ. Σαλμάς υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Τα τελευταία χρόνια η γήρανση του πληθυσμού, η επικράτηση των χρόνιων και εκφυλιστικών νοσημάτων και, κυρίως, η εισαγωγή και διάχυση δαπανηρής υψηλής βιοϊατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας ενοχοποιούνται για την αύξηση του κόστους της Υγείας και τη μεγέθυνση της εθνικής υγειονομικής δαπάνης, η οποία προσεγγίζει το 10% του ΑΕΠ.

Παρά το γεγονός ότι ιστορικά στη χώρα μας η ιδιωτική δαπάνη κατέχει υψηλή θέση, μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση της δημόσιας δαπάνης, η οποία, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών, προσεγγίζει το 65% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη χρηματοδότηση των υγειονομικών υπηρεσιών από το κράτος και στην πραγματικότητα είναι υψηλότερη, εάν συνυπολογισθεί η κάλυψη των ελλειμμάτων των νοσοκομείων”.