Στην υγειά τού… υπουργείου μας

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

 Τι δουλειά μπορεί, άραγε, να κάνει ένας τραυματιοφορέας όταν διορίζεται σε γραφείο και όχι σε νοσοκομείο; Ενας βοηθός φυσικοθεραπευτή; Μια νοσηλεύτρια; Ή, ακόμη, και ένας νυχτοφύλακας; Προφανώς καμία.

Δεκαοκτώ υπάλληλοι του «Ερρίκος Ντυνάν», αποσπάστηκαν και μονιμοποιήθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Κι όμως, το υπουργείο Υγείας, προφανώς για να εξυπηρετήσει ημετέρους, «εφηύρε» θέσεις απασχόλησης στην κεντρική υπηρεσία, μονιμοποιώντας στην πραγματικότητα ιδιωτικούς υπαλλήλους στο Δημόσιο! Παρέκαμψε τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και μετέφερε υπαλλήλους από διάφορους οργανισμούς που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ στον δημόσιο τομέα με διαδικασίες εξπρές, κάνοντας τις απαραίτητες μετατάξεις!

* Τη λύση για να διοριστούν τα «γαλάζια παιδιά» στο Δημόσιο -χωρίς να περάσουν, όπως όλοι οι υπόλοιποι, από την ασφυκτική διαδικασία του ΑΣΕΠ- δόθηκε μέσω διάταξης που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες το οποίο ψηφίστηκε. Σύμφωνα με αυτή, μετατάξεις και αποσπάσεις από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας μπορούν να γίνουν σε διάστημα ενός έτους από την ψήφιση της σχετικής διάταξης. Λόγω των πιέσεων όμως που ασκούνται από γαλάζιες… στρατιές ενδιαφερομένων, είναι πιθανό να παραταθεί ο χρόνος αυτός, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

* Εν τω μεταξύ οι αθρόες μετατάξεις και μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στις 17 Ιουνίου, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, 18 υπάλληλοι του «Ερρίκος Ντυνάν» διαφόρων ειδικοτήτων μεταφέρθηκαν στην κεντρική υπηρεσία και μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο με τη δημιουργία προσωποπαγών θέσεων. Οι 18 εργαζόμενοι είναι τραυματιοφορείς, νοσηλευτές, φύλακες και διοικητικοί υπάλληλοι.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του υπουργείου, στη συνέχεια οι νεοπροσληφθέντες μεταφέρονται και σε άλλες μόνιμες θέσεις και ατενίζουν από μακριά όσους συνωστίζονται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Οι οργανισμοί από τους οποίους αντλούνται τα «γαλάζια παιδιά» είναι κυρίως το «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά και το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.

* Ο πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρ. Μαρτίνης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν συμφωνεί με τη διαδικασία, ενώ δε ρωτήθηκε ποτέ: «Εγώ δεν έδωσα καμία συγκατάθεση για τίποτε από όλα αυτά. Με το υπάρχον νομικό καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργεί το «Ντυνάν» θα έπρεπε όχι μόνο να ερωτηθούμε, αλλά να δώσει και την έγκρισή του το δ.σ. του νοσοκομείου». Ο Α. Μαρτίνης απέστειλε μάλιστα και επιστολή στον υπουργό Υγείας, Δημ. Αβραμόπουλο, με την οποία εκφράζει τη διαμαρτυρία του επειδή δεν ρωτήθηκε.

* Μια άλλη διάσταση πάντως υπέρ της διαδικασίας δίνει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν» Κωνσταντίνα Μπάου: «Αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μέσον σου για να μονιμοποιηθείς στο Δημόσιο, θεμιτό είναι. Αλλωστε ο πρόεδρος του νοσοκομείου θα καλύψει τις κενές θέσεις όπως έχει δεσμευθεί». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου, μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει με προορισμό το Δημόσιο τουλάχιστον 30 άτομα.

* Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Στ. Κουτσιουμπέλης, επιβεβαιώνει πως οι γαλάζιες μετατάξεις και οι μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο γίνονται συστηματικά από τότε που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, σε όλους τους οργανισμούς που είναι ΝΠΙΔ. Αμέσως μετά οι οργανισμοί υποχρεώνονται να προσλάβουν εκ νέου άλλους εργαζόμενους για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται. Χαρακτηριστικό είναι, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας, ότι το 2004 υπήρχαν 800 υπάλληλοι, ενώ σήμερα φτάνουν τους 1.300.