Στις 16 Νοεμβρίου αρχίζει η πρώτη φάση εμβολιασμού

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Από το προσωπικό των νοσοκομείων ξεκινάει στις 16 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός έναντι της νέας γρίπης του πληθυσμού της χώρας μας. Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνει εντός των δημοσίων νοσοκομείων.

Εγκύκλιος του υπουργείου

Για τον εμβολιασμό των υπολοίπων ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσει αναμένεται να «επιστρατευθούν» και τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία και υποδομές των νομαρχιών. Ειδικότερα, σε εγκύκλιο που απέστειλε χθες προς τους διοικητές των νοσοκομείων η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών η Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009. Σε κάθε νοσοκομείο συστήνεται Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, καθώς και «συνεργεία εμβολιασμού», αποτελούμενα από ένα γιατρό και τουλάχιστον ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας, ενώ ορίζονται εμβολιαστικοί χώροι οι οποίοι θα λειτουργούν καθημερινά απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα εκτός εφημερίας. Την πρώτη εβδομάδα θα εμβολιαστεί το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και εξαιρετικά ευπαθή άτομα σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους (έπειτα από ιατρική γνωμάτευση). Μετά την πρώτη εβδομάδα, τα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με χρόνιες παθήσεις θα έχουν τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν στο νοσοκομείο παρακολούθησής τους. Στα δημόσια νοσοκομεία θα εμβολιαστούν και οι ιδιώτες γιατροί – οδοντίατροι, καθώς και το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων κάτω των 150 κλινών. Για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια άνω των 150 κλινών θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτήν των δημοσίων νοσοκομείων.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται και εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας προκειμένου σε δεύτερη φάση να συμβάλουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της νέας γρίπης. Δέκα ημέρες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, η κάθε επιτροπή πανδημίας θα πρέπει να επιβλέψει και να δηλώσει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά νοσοκομείο Κέντρων Υγείας ώστε αυτά να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς. Προβλέπεται ειδική αποζημίωση των μελών των συνεργείων εμβολιασμού των νοσοκομείων.

Εν τω μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται από χθες ένας 56χρονος άνδρας με υποκείμενο χρόνιο αναπνευστικό και καρδιολογικό νόσημα ο οποίος, αφού προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη, παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Κλειστά τμήματα

Τέλος, κλειστά για επτά ημέρες θα παραμείνουν η Α΄ και Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου Χαλκιδικής, τα τμήματα Α1 και Α2 του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του 3ου Νηπιαγωγείου Μακροχωρίου Ημαθίας, λόγω συρροής περιστατικών γρίπης.