Στις καλένδες το νέο ιατρικό μισθολόγιο

 

Του Δημήτρη Καραγιώργου

‘Όχι’ στο νέο ιατρικό μισθολόγιο, απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Με έγγραφο που έστειλε την περασμένη Πέμπτη προς την Ομοσπονδία, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος αναφέρει ότι δεν υπάρχει – προς το παρόν – θέμα νέου ιατρικού μισθολογίου, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών.

Ο κ. Καλογερόπουλος προτείνει επτάωρο πρωινό ωράριο, με τέσσερις έως έξι εφημερίες το μήνα, με την αποζημίωση των εφημεριών να ενσωματώνεται στις τακτικές αποδοχές. Με τη ρύθμιση αυτή, εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 20% έως 25% στις αποδοχές των γιατρών.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης, αυτοτελή φορολογία όλων των εφημεριών από μηδενική βάση για το 2008, με τον ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%, αύξηση της αποζημίωσης εφημερίας κατά μία ώρα, λόγω του επτάωρου.

Για την εξέλιξη των γιατρών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι καταληκτικός βαθμός θα είναι εκείνος του διευθυντή, λόγω του ‘πολυδιευθυντικού’ συστήματος, το οποίο προωθείται.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής, το μέλος της γραμματείας της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας επισημαίνει ότι το πλέον κραυγαλέο στοιχείο της αποτελεί η απόρριψη κάθε συζήτησης για νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Ο κ. Βαρνάβας σημειώνει, ωστόσο, ότι πριν ένα μήνα, ο ίδιος ο κ. Καλογερόπουλος έγραφε: ‘Συνιστάται μεικτή επιτροπή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να επεξεργαστούν τη διαμόρφωση του μισθολογίου από 1-1-2009 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς…’.

Το ιατρικό μισθολόγιο – εξηγεί – είναι καθηλωμένο για δέκα χρόνια και είναι παραδεκτό από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι έπρεπε στην πενταετία να ξεκινήσει η αλλαγή του, ώστε να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες που έχουμε στις απολαβές μας, απολαβές που τείνουν πλέον να εξισωθούν προς υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.