Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη Ανδρέας Ξανθός και Σταμάτης Βαρδαρός για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Από Βασίλη Βενιζέλο


Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, όπου συναντήθηκαν με τον Έλληνα Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο και με τον Επίτροπο Υγείας,  Vytenis Andriukaitis. Στις συναντήσεις αυτές αποτυπώθηκε η πολιτική στήριξη της Επιτροπής στο σχεδιασμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην προσπάθεια αναβαθμισμένης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα και τη συνδρομή του στην προώθηση των αιτημάτων χρηματοδότησης από ειδικά ευρωπαϊκά ταμεία.


Προηγήθηκε σε θετικό κλίμα η συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Κοινωνικών Υποθέσεων, Απασχόλησης και Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  της ελληνικής αντιπροσωπείας των Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας-Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Αν. Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργο Ιωαννίδη.


Παράλληλα, ο Επίτροπος Υγείας, V. Andriukaitis διαβεβαίωσε για την παροχή κάθε διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας από τις υπηρεσίες της E.E. και για την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ. Ο Υπουργός Υγείας ανέδειξε τη στρατηγική σημασία που έχει για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προώθηση της καθολικής και ισότιμης κάλυψης του πληθυσμού η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και διαβεβαίωσε τον Επίτροπο Υγείας για την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης στη διασφάλιση της βιωσιμότητας αυτού του σχεδίου. 


Τέλος, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα της προσβασιμότητας στη φαρμακευτική καινοτομία μέσα από την ορθολογική διαχείριση των νέων φαρμάκων και τη διακρατική συνεργασία στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα ακριβά φάρμακα. Για άλλη μια φορά ο Επίτροπος Υγείας δήλωσε την υποστήριξή του σε πρωτοβουλίες που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.